Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

Share
 

 6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja!

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77757
Godine : 169
Datum registracije : 21.01.2009

6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja! Empty
PostajNaslov: 6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja!   6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja! I_icon_minitime4/30/2013, 19:08

Kuhanje hrane tokom toplih dana nerijetko se prepušta majstorima roštilja. Roštilj, međutim, može biti opasna stvar po zdravlje ukoliko se ne vodi briga o detaljima koji jako mnogo znače. O čemu trebate posebno misliti prilikom pripreme hrane na roštilju, odnosno kako da vam hrana sa roštilja bude što zdravija, saznajte iz narednih redova:

6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja! Rostilj

1. Roštilj treba biti besprijekorno čist – Prije upotrebe uklonite ostatke zagorene hrane. Koristite četku. Roštilj ćete lako očistiti ocatom. Pomiješajte jednaku količinu vode i ocata u bočici sa raspršivačem. Mješavinu nanesite na zagrijan (ne vreo) roštilj. Ostavite da djeluje 10-ak minuta, potom očistite aluminijskom folijom. Ukolio bude potrebno postupak ponovite i isperite vodom.

2. Uklonite masnoću - Prije nego stavite meso na roštilj, trebate se riješiti suvišne masnoće – neka je ostane samo malo. Naime, i topljenje masnoće i dim koji se stvara zbog toga dovode do stvaranja štetnih heterocikličnih amina (HCA). I ne pretjerujte s uljem, savjetuje Net.hr.

3. Hrana ne smije pocrniti! - Ma šta da pečete, hrana ne smije pocrniti. Ako je hrana crna, tj. zagorjela na mjestima jer ste je predugo pekli, nemojte je jesti jer je kancerogena.

4. Koristite prirodne začine i marinadu - Prije pečenja meso ili ribu najbolje je ostaviti u marinadi napravljenoj od svježeg bilja, jabučnog ocata ili limunovog soka. Dodajte i bijeli, biber i začinsko bilje. Osim što će poboljšati okus, marinada će smanjiti nivo kancerogenih sastojaka.

5. Poslužite i umak od paradajza ili salsu - Budući da roštiljanje dovodi do nastanka opasnih supstanci, najbolju zaštitu pružit će vam antioksidansi, a oni iz paradajza su se pokazali vrlo učinkovitima. Prilog ili umak od paradajza poslužite uz svaki roštilj.

6. Salata! - Iskoristite roštiljade kako biste jeli više povrća. Uvijek poslužite i salatu.

(A.S./Namirnice.ba/Net.hr)

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo



6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja! Admin10
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-po
 
6 stvari o kojima morate voditi računa prilikom roštiljanja!
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Lifestyle :: Gastronomija :: Svaštara-
Forum(o)Bir: