Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

Share
 

 Cimet (Cinnamomum zeylanicum)

Go down 
Autor/icaPoruka
Goran
Administrator
Administrator
Goran

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 87086
Godine : 38
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

Cimet (Cinnamomum zeylanicum) Empty
PostajNaslov: Cimet (Cinnamomum zeylanicum)   Cimet (Cinnamomum zeylanicum) I_icon_minitime3/8/2013, 15:25

Cimet (Cinnamomum zeylanicum) Cimet1

Porodica: Lovori (Lauraceae)
Hrvatski naziv: Cimet, cimetovac
Podrijetlo: Šri Lanka, danas raširen u tropskim područjima
Upotreba: Kulinarstvo, ljekovito bilje
Dijelovi za upotrebu: Sušena unutrašnja kora izdanaka

6 do 12 m visoko vazdazeleno stablo. Listovi su u početku crveni, poslije zeleni, s gornje strane sjajni i grubo kožasti. Cvjetovi imaju neugodan miris. Plod je bobičast, jajasto – duguljast i kratkih bodljika.

U medicini se koristi suha kora mladih izdanaka koji izbijaju na zaostalim panjevima bez vanjskog pluta i parenhimskog tkiva koje se nalazi ispod njega.

Esencijalno ulje kore sadrži cinamaldehid i fenol eugenol. Izrazito je jakog antisepričkog djelovanja.

Cimet djeluje na poboljšanje probave, a stimulira i cirkulaciju. Pomaže kod mučnine i povraćanja, a ublažava i jutarnju mučninu u trudnoći. Sposobnost zatvaranja, u kombinaciji s njegovim aromatičnim svojstvima, čini ga korisnim u liječenju iritabilnog kolona i kolitisa.

Cimet se koristi u aromaterapiji zbog svog eteričnog ulja. Mora se razrijediti s osnovnim neutralnim uljem, ili ga se može umiješati u kremu, u protivnom može izazvati iritaciju. Naneseno na kožu izaziva zagrijavanje željenog područja, pa je korisno za bolove i tegobe.

Čaj: 1 čajnu žličicu usitnjenog cimeta preliti s 2,5 dl vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i piti toplo neposredno prije obroka.

Ograničenja u primjeni
Ne uzimati u slučaju alergije na cimet. Ulje ne koristiti u trudnoći i na djeci.

Nuspojave
Esencijalno ulje dobiveno iz kore agresivno djeluje na kožu i probavni sustav. Pri predoziranju mogu nastupiti kožne reakcije.


Cimet se koristi u kulinarstvu zbog svoje aromatičnosti i slatkasta okusa. Na sjeveru se koristio kao slatka mirodiju u pečenju, s voćem i u pićima, osobito u zimskom punču. Popularni pripravak za prehladu je napitak od limunovog soka u vrućoj vodi s cimetom i medom. U drugim dijelovima svijeta, osobito u indijeskoj kuhinji, često je jedan od začina u pikantnim jelima.

U posljednje vrijeme se često čuju informacije koje povećavaju zabrinutost, kako je cimet kancerogen. Postoje znanstveni radovi koje takvu mogućnost otvaraju, međutim, zastupljeno je više radova koji pokazuju kako cimet zapravo zaustavlja rast tumorskih stanica, i kako ga se preporučuje koristiti u slučaju tumora.

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
 
Cimet (Cinnamomum zeylanicum)
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Svijet bilja :: Ljekovitost bilja i fitoterapija-
Forum(o)Bir: