Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share
 

 Šećer

Go down 
Autor/icaPoruka
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 44696
Godine : 40
Datum registracije : 04.03.2009

Šećer Empty
PostajNaslov: Šećer   Šećer I_icon_minitime10/16/2011, 17:46

Šećer Zucker

Šećer je slatka kristalna ili praškasta supstanca, koja je bijela kada je čista, i sastoji se od saharoze koja se uglavnom dobija od šećerne repe i šećerne trske. Koristi se u raznoj hrani, pićima i lijekovima radi poboljšanja ukusa. Saharoza (C12H22O11) je disaharid koji se sastoji od molekula fruktoze i glukoze. Šećeri su kristalni ugljikohidrati, topivi u vodi, uključujući saharozu i laktozu (mliječni šećer).
Imaju karakterističan sladak okus i klasificirani su kao monosaharidi, disaharidi i trisaharidi.
Drugi nazivi
Srednjovjekovni engleski sugre, starofrancuski sukere, srednjovjekovni latinski succārum, staroitalijanski zucchero, arapski sukkar, perzijski shakar, sanskrit śarkarā i turski şeker.
Višeznačnost
Pošećeriti: prekriti šećerom, zasladiti, poboljšati ukus i izgled.
Šećerna ptica: postoje razne vrste koje jedu med. Naročito južnoafrička ptica (Promerops cafer) sa dugačkim, zakrivljenim kljunom, koja se pretežno hrani nektarom drveća iz roda Protea.
Šećer, šećerna bolest; Inzulin zavisni diabetes mellitus.
Šećer: u slengu izraz od milja.

Wikipedija
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 44696
Godine : 40
Datum registracije : 04.03.2009

Šećer Empty
PostajNaslov: Re: Šećer   Šećer I_icon_minitime10/16/2011, 17:47

Nova saznanja o šećeru

...koja će dovesti do još finijih slatkiša...
Šećer se ne otapa, već raspada, objavljeno je u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Otkriće je važno za sve koji se bave hranom, budući da će omogućiti kreiranje još ukusnijih slatkiša. Za sve ljubitelje slatkiša to će značiti više neodoljivih tekstura i fantastičnih okusa. Otkriće će imati i utjecaj na sve koji se bave proizvodnjom lijekova jer će omogućiti farmaceutskoj industriji poboljšanje formulacija pomoćnih tvari koje sadrže šećer, a koje su sastavni dio mnogih lijekova.

Upravo će navedeno poboljšanje teksture i okusa slatkiša biti posljedica činjenice da se u njihovoj proizvodnji šećer više neće izlagati visokoj temperaturi otapanja i karamelizaciji, već će se u proizvodnji slatkiša koji sadrže šećer primjenjivati niže temperature kroz dulje vrijeme, čime će se izbjeći gorak, pregorjeli okus finalnog proizvoda.

Gastro.hr
[Vrh] Go down
 
Šećer
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Lifestyle :: Gastronomija :: Makrobiotika, vitamini i minerali-
Forum(o)Bir: