Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaRegistracijaLogin

 

 Što napraviti u slučaju prometne nesreće

Go down 
Autor/icaPoruka
Wall-e
Ljubitelj foruma
Wall-e

Male
Aquarius Buffalo
Broj postova : 6236
Godine : 34
Lokacija : Bejha
Datum registracije : 04.06.2010

Što napraviti u slučaju prometne nesreće Empty
PostajNaslov: Što napraviti u slučaju prometne nesreće   Što napraviti u slučaju prometne nesreće I_icon_minitime11/5/2010, 15:46

Što napraviti u slučaju prometne nesreće Fecfb5c7575ef6cc5aea6eef8ab626f2

Nesreće teške ili lakše, stres su za nas i naše najbliže. Kako bismo što lakše podnijeli posljedice evo nekoliko pravila kojih se je s vremena na vrijeme dobro podsjetiti.

Uslijed teških prometnih nesreća svi znamo da se odmah zove hitna pomoć (94) ili policija (92), ili 112.

U slučaju lakših prometnih nesreća podsjetimo se pravila kojih se trebamo pridržavati kako bismo probleme proizašle iz nesreće riješili na najednostavniji način, a sa što manjim posljedicama.Kod blažih prometnih nesreća, ukoliko se automobili mogu maknuti s prometnice, dužnost nam je upravo to i učiniti kako ne bismo blokirali promet i stvarali zastoje. Ukoliko to ne učinimo, policajac nas može kazniti kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

Označavanje mjesta nesreće trokutom također je obaveza koju moramo što prije učiniti kako bismo upozorili ostale sudionike u prometu. Fotografijranje mjesta nesreće prije uklanjanja automobila s prometnice omogućit će dokaz stvarnog stanja na mjestu nesreće. Budući da sve više mobitela ima instalirane kamere, bar to neće biti problem.

Osiguravajuća društva su obvezna ugovaratelju osiguranja vozila izdati Europsko izvješće o nezgodi, koje osiguranik najpametnije da drži u pretincu vozila. Prilikom prometne nesreće Europsko izvješće o nezgodi moramo popuniti te razmijeniti podatke sa drugim sudionikom nesreće (naziv osiguravatelja, broj i valjanost police osiguranja.

Europsko se izvješće o prometnoj nezgodi ispunjava ukoliko je nastala manja materijalna šteta. Ono služi za utvrđivanje okolnosti i činjeničnog stanja prometne nezgode, a ne za utvrđivanje krivnje, niti se svojim potpisom na obrascu priznaje krivnja. Obrazac se može koristiti i ako u nezgodi nije sudjelovalo neko drugo vozilo, npr. kod kasko osiguranja u slučaju materijalne štete koju smo sami prouzročili, krađe, požara i sl.

Kako nam Europsko izvješće ne bi bilo nepoznanica i kako bismo bili sigurniji u takvim, neplaniranim i uvijek stresnim situacijama prilikom prometnih nesreća, upoznajmo njegov sadržaj:
datum i sat nezgode,
mjesto nezgode i precizna lokacija,
broj ozlijeđenih,
navesti svjedoke i njihove adrese - (često vrlo korisno),
prepisati ime vlasnika vozila sa prometne dozvole ili police osiguranja,
prepisati potrebne podatke iz prometne dozvole,
prepisati potrebne podatke iz police,
prepisati svoje podatke iz vozačke dozvole i pregledati podatke ostalih sudionika,
na crtežu zaokružiti, zatamniti ili označiti dio vozila na kojem su nastala oštećenja,
ispisati što je oštećeno na našem vozilu,
okolnosti nezgode - križićem označiti kvadratiće koji se odnose na naše vozilo te na kraju upisati zbroj upisanih odgovora,
prostor za skicu zahtjeva skicu raskrižja, ulice ili ceste, prometne trakove, prometne znakove, strelicama označiti smjer kretanja vozila, a pravokutnicima i slovima u njima simulirati sudar vozila i mjesta gdje su se vozila zaustavila,
osobne primjedbe, osjećaj krivnje,
popis šteta na stvarima upisati na poleđini izvješća ili na drugi papir i tražiti ostale sudionike da potpišu.

Ispunjeni obrazac Europskog izvješća o nezgodi

Oba sudionika nesreće ispunjavaju jedan obrazac i potpisuju ga, pri čemu nije bitno tko će ispuniti podatke za vozilo"A", a tko za vozilo "B". Jedan primjerak potpisanog izvješća uručite drugom vozaču, sudioniku prometne nezgode, a drugi primjerak zadržite za sebe.

Dokument je izdao Europski odbor za osiguranje, što ga čini pravovaljanim i upotrebljivim čak i prilikom sudara sa stranim državljaninom. Tada obavezno napravimo kopiju njegove zelene karte. Ukoliko drugi sudionik prometne nezgode posjeduje isti obrazac koji je odobrio Comité Européen des Assurances ali na stranom jeziku, imajmo na umu da su obrasci identični. Sadržaj na tom obrascu moći ćemo razumjeti uspoređujući tekst na našem obrascu. Stoga su pitanja označena rednim brojevima.

U slučaju da nam je od strane krivca ponuđena svota novca za popravak našeg vozila, bez prijave nesreće policiji, dobro razmislimo. Katkada to i nije loša ideja, obzirom na dugotrajnu proceduru rješavanja papirologije, no budimo oprezni. Trošak popravka naplatimo na licu mjesta, a ukoliko krivac ne raspolaže količinom novca potrebnom za popravak, odradimo posao kako treba - fotografirajmo oštećene dijelove automobila, položaj automobila prije pomicanja, krivca, ispunimo Europsko izvješće i tek onda pregovarajmo o isplati. Na žalost nije rijedak slučaj da krivac za prometnu nesreću ’zaboravi’ pojedinosti ili nas čak prijavi kao krivca prometne nesreće i pokuša se naplatiti za eventualne ozljede i štetu od naše osiguravajuće kuće.

Nadamo se da Vam nikada neće pasti na pamet da pobjegnete s mjesta nesreće. Osim nemoralnog i neprihvatiljivog čina takav potez Vas može ’koštati’ različitih zasluženih kazni - 1.000,00 kuna, tri mjeseca bez vozačke dozvole i tri kaznena boda, a u slučaju težih ozljeda neko vrijeme svoga života provest ćete u zatvoru.

Budimo smireni, savjesni i oprezni, iako je to u stresnim situacijama prilično teško, no nadamo se da je ova ’priprema’ pridonijela da ćemo se sigurnije osjećati pri eventualnoj prometnoj nesreći jer ćemo bar znati što nam je činiti.

Sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala veća materijalna šteta, dužan je:
ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samome potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije,
poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te nastojati da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa,
o prometnoj nesreći obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i pričekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.

Izvor
[Vrh] Go down
Kikica
VIP član
Kikica

Female
Taurus Goat
Broj postova : 44696
Godine : 40
Datum registracije : 04.03.2009

Što napraviti u slučaju prometne nesreće Empty
PostajNaslov: Re: Što napraviti u slučaju prometne nesreće   Što napraviti u slučaju prometne nesreće I_icon_minitime11/5/2010, 16:16

Uuu naj naj bolje je da niste sudjelovali u prometnoj nesreći..jer pola dana i više vam ne gine..čekajući sastrane policiju i da obrade mjesto nesreće Laughing
Dobra tema Wali ;)
[Vrh] Go down
 
Što napraviti u slučaju prometne nesreće
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Sport, automobilizam i navijači :: Auto-moto svijet-
Forum(o)Bir: