Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Tehnika izgradnje navika opšte dresure

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
Blizanka

Female
Gemini Broj postova : 77964
Godine : 168
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Tehnika izgradnje navika opšte dresure   8/7/2010, 10:19

Navikavanje psa na ime
Navikavanje psa na ime obično se počinje još iz ranijeg vremena - dok je štene. Pri pristupanju dresuri odraslog psa, neophodno ga je naučiti da se odaziva na ime koje izgovara glas (do tada) nepoznatog čoveka to jest dresera.
Ime psa - zvučni nadražaj - treba da bude kratko i lako za izgovor. Navikavanje psa na ime moguće je na nekoliko načina (izgovaranjem imena uoči hranjenja, igre i slično). Dreser koristi momenat dolaska psa, ponavlja njegovo ime (daje mu hranu, miluje psa...). Kasnije, ime psa uvek izgovara pre komande "ovamo". U prvim danima vežbanja, dreser postiže da pas dolazi samo prilikom davanja hrane, dok kasnije on mora da dolazi pri pozivu na ime i zahtev "ovamo". Ukoliko svaki put pri pozivu ponavljamo ime psa, on se navikava na to ime i odaziva se na njega.
Navikavanje psa na dresera
Dreser prva dva dana ne treba s psom da izvode nikakve vežbe. Potrebno je da se najpre međusobno "upoznaju i sprijatelje". U slobodnom kretanju i igranju pas treba da se navikne na svoga dresera, koga on smatra svojim gospodarem. Radi toga, dreser će psa umiljato zvati njegovim imenom, što češće ga milovati, trčati s njim i igrati se. Za ovo vrerne dreser potpuno preuzima negu i hrani psa. Preko prijateljskih postupaka, dreser treba da stekne poverenje psa. Pas treba da privikne da mu je dreser prijatelj i da mu je potreban. Ovo vreme dreser treba da iskoristi za upoznavanje naravi psa, kako bi mogao, prema potrebi podesiti svoj stav prema njemu.
Navikavanje psa na okovratnik, povodnik i korpu
Navikavanje psa na okovratnik, povodnik i korpu, izvodi se pre svega, za vreme igre i šetnje psa. Dreser ponese sa sobom okovratnik sa korpom i povodnikom, prilazi kućici psa, poziva ga po imenu, miluje i jednovremeno oprezno stavlja psu okovratnik i brzo psa izvodi u šetnju - na igru. Zanesen igrom, pas će zaboraviti da je na njemu okovratnik. Za vreme šetnje, dreser nekoliko puta stavlja i skida okovratnik.
Kada pas sasvim navikne na okovratnik i povodnik i ne pokušava da ga skine, dreser postepeno počinje da ga drži za kraj povodnika i privikava ga da ide uporedo. Pas već za 1-2 dana navikne na okovratnik i povodnik, te se prema ovoj opremi odnosi indiferentno.
Po završenoj šetnji, odnosno vežbanju, okovratnik treba skinuti, inače brzo otpada dlaka sa vrata psa.
Pri stavljanju korpe psu, dreser treba da bude uvežban da brzo stavlja korpu. Najbolje je psa na nju navikavati za vreme šetnje ili čišćenja.
Tehnika rada je sledeća: dreser klekne na levo koleno, levom rukom hvata povodnik blizu okovratnika, desnom rukom polako stavlja korpu i zakopčava je. Ukoliko pas pokušava da skine korpu sa glave, što se najčešće dešava, dreser putem igre odvraća psa od toga. Ako se pas prekomerno uzbuđuje i na svaki način pokušava da skine korpu, dreser oštrim tonom izgovara zahtev "ne", čineći pri tome jak trzaj povodnikom. Dešava se da pojedini ljuti psi za vreme skidanja korpe, hoće da nasrnu na dresera. U tom slučaju neophodno je primeniti oštar okovratnik, a psa koji se pri tome mirno ponaša treba pohvaljivati.
Da se pas ne bi plašio korpe, ponekad se praktikuje hranjenje psa neposredno iza stavljanja korpe, što donekle ubrzava navikavanje psa na korpu.
Za navikavanje psa na korpu postepeno se povećava vreme držanja korpe od 5 minuta do 2 časa i više.
Slobodno kretanje psa
Pored osnovnih navika opšte dresure – vežbi poslušnosti, stvara se i takozvana. navika "slobodnog kretanja psa". Ova navika je namenjena smanjenju naprezanja psa, izazvanog vežbanjima. Uslovni nadražaj će pri njoj biti "šetaj" a bezuslovni sama težnja za slobodom.
Tehnika stvaranja navike: Za vreme odmora od vežbanja, dreser držeći psa na dugom povodniku oko sebe jednovremeno sa zahtevom "šetaj" i gestom - pokazivanjem desne ruke napred, šalje psa u šetnju.
Zavisno od okoline u kojoj se izvodi vežbanje, kretanje psa za vreme šetnje može biti ograničeno dužinom povodnika do 10 metara.
U početku, kada se prvi put izvodi ova radnja, pas bez naročite želje odlazi od svog vlasnika - dresera, no kasnije pri obavljanju ovog vežbanja na zahtev "šetaj" i gest, pas brzo reaguje, rado odlazi od dresera i samostalno trči i igra se.
Uslovni refleks na zahtev "šetaj" lako se stvara kod psa kroz igru. Koristi se i momenat skidanja povodnika za vreme igre uz jednovremenu zahtev "šetaj" i odgovarajući gest. Davanje psu slobodnog kretanja ne preporučuje se za vreme njegovog privikavanja kretanja uz nogu. Pri stvaranju ove navike, pas se više nego ikad nalazi u napregnutom stanju.
Ukoliko pas nerado odlazi od vlasnika - dresera, onda je dužan i sam izvoditi žive pokrete igrajući se sa njim, povlačeći ga za sobom i izgovarajući zahtev "šetaj". S vremenom pas počinje tačno razgraničavati stanje odmora i rada i vrlo živo ispoljava odgovarajuću reakciju na zahtev "šetaj", to jest teži slobodi. izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
 
Tehnika izgradnje navika opšte dresure
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Lifestyle :: Kućni ljubimci :: Kućni ljubimci :: Pas kao kućni ljubimac-
Forum(o)Bir: