Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Švercovani aparati u privatnim ordinacijama

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostPostajNaslov: Švercovani aparati u privatnim ordinacijama    2010-07-05, 11:39


Beograd - Carinici sve češće otkrivaju šverc polovne medicinske opreme u Srbiju, koju zbog velike razlike u ceni kupuju vlasnici pojedinih ordinacija. Tako su carinici na graničnom prelazu Batrovci u kamionu kragujevačkih registracija otkrili gotovo kompletnu opremu za jednu stomatološku ordinaciju.
U šupljinama i ispod šasije pronađeni su aparat za rendgensko snimanje zuba, aparat za ugradnju implanta, stomatološka ogledala, pincete, klešta igle, makazice, burgije…

- Tu opremu naručuju pojedini privatnici zarad sopstvenih potreba, najčešće zbog razlike u cenama. Primera radi, stomatološka stolica u Evropi može da se nabavi za mnogo manje novca u odnosu na Srbiju, kod legalnog distributera, a krijumčarenje se najčešće pokušava preko velikih graničnih prelaza Kelebija, Horgoš i Batrovci - objašnjava Aleksandar Vulović, pomoćnik direktora Sektora za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina.


Spektar aparata i instrumenata koji se krijumčare veoma je širok. Sredinom marta ove godine, takođe na graničnom prelazu Batrovci, u automobilu hrvatskog državljanina pronađen je aparat za oftamološku ordinaciju, čija je vrednost procenjena na 1,5 miliona dinara. Desetak dana kasnije carinici su pregledom autobusa na liniji Beč - Priština pronašli veliku količinu opreme za dijalizu bubrega, čija je vrednost blizu tri miliona dinara. Među zaplenjenom opremom u proteklom periodu bilo je i hirurških instrumenata - makaza, rinoskopa… U Carini navode da su nedavno imali slučaj na graničnom prelazu Horgoš gde su u jednom automobilu pronašli 100 garnitura akrlatnih zuba za mobilne proteze.


Dr Milena Jauković, doskorašnji sekretar Etičkog komiteta Lekarskog udruženja Srbije, kaže za "Blic" da je žalosno da se u 21. veku koristi korišćena oprema.

Mnoge klinike i laboratorije prinuđene su da kupuju aparate koje je neko koristio i odbacio. Većina te opreme prolazi kontrolu i ima dozvolu za korišćenje, ali smatram da je vreme da se uvoze isključivo novi aparati. Naravno da svako onaj ko pušta u promet krijumčareve medicinske aparate i instrumente bez kontrole i dozvole Agencije za lekove treba da bude kažnjen. Nesporna je činjenica da neki od tih aparata mogu da budu rizik po pacijenta - kaže dr Milena Jaukovi.

U carini kažu da ovakve prekršaje najčešće otkrivaju tragajući za nečim drugim.
- Krijumčarena medicinska oprema teško se otkriva. Recimo, hirurške instrumente i slične predmete lako je sakriti zbog veličine, a neka oprema je pogodna za pakovanje, što takođe otežava posao našim službenicima. Uskoro ćemo dobiti stacionarni skener najnovije tehnologije koji će biti postavljen na Aerodromu "Nikola Tesla". Međutim, neophodno je sistematsko bavljenje ovim problemom i bolja saradnja sa nadležnim inspekcijama Ministarstva zdravlja, jer mi sami nemamo dovoljno ljudi i kapaciteta - kaže Aleksandar Vulović.

Iako smo u nekoliko navrata Ministarstva zdravlja pokušali da dobijemo odgovore koliko je privatnih klinika i stomatoloških ordinacija sankcionisano zbog korišćenja aparata i instrumenata bez dozvole, kao i koliko je takva medicinska oprema potencijalno opasna po zdravlje ljudi, dobili smo samo turo objašnjenje da je "ova oblast definisana pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe". U odgovoru se takođe navodi da Zdravstvena inspekcija u okviru svojih redovnih nadležnosti vrši kontrolu nadzora nad redovnim održavanjem i servisiranjem opreme od strane zdravstvene ustanove, odnosno servisira.


Po zakonu o lekovima i medicinskoj opremi koji je nedavno stupio na snagu da bi neki instrument ili aparat dobio dozvolu za upotrebu mora proći proveru dokumentacije u Agenciji za lekove. Po proveri dokumentacije i ispravnosti, Agencija izdaje dozvolu. Za posedovanje opreme koja nije registrovana predviđena je kazna od 1.000.000 do 3.000.000 dinara.Izvor
[Vrh] Go down
 
Švercovani aparati u privatnim ordinacijama
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Najnovije aktualnosti :: Srbija i Crna gora :: Crna kronika-
Forum(o)Bir: