Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Muški klimaks Andropauza

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 77882
Godine : 168
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Muški klimaks Andropauza   2010-05-31, 09:13Posljednjih godina oživljava interes za biološkim promjenama koje nastaju starenjem. Razlog tome je nagli porast stanovništva i povećana proporcija starijih dobnih skupina što je osobito izraženo u razvijenim zemljama.

Pored toga, mnoge promjene u tjelesnim i mentalnim procesima starenja, naročito one hormonski uvjetovane, postale su dostupne kvantifikaciji zahvaljujući modernim medicinskim spoznajama i tehnološkom napretku.

Nadalje, porasle su i mogućnosti uticaja na procese starenja, a time i specifični interes za zdravlje muškarca u cjelini.

Andropauza i menopauza

Pojam andropauze nije istoznačan s menopauzom, iako se odnosi na isto razdoblje života muškarca i žene. Naime, radi se o promjenama u različitim hormonima muškarca i žene.

Menopauza se mnogo jasnije prezentira pa se tako i dijagnosticiranje oba stanja, kao i terapijski pristupi, znatno razlikuju. Budući da je naziv andropauza etimološki neadekvatan, postoji nekoliko raznih naziva koji pobliže definiraju temeljne promjene u muškarca koje nastaju u dobi iznad 40 godina starosti. Odgovarajući ekvivalent andropauzi bio bi kasni simptomatski hipogonadizam ili opet, kolokvijalno, andropauza.

Razvoj
Smatra se da oko 30% muškaraca starijih od 40 godina zadovoljava dijagnostičke kriterije simptomatskog hipogonadizma.

Starenjem se smanjuje produkcija androgena (muških spolnih hormona) što ukazuje na smanjenu funkciju testisa, odnosno hipogonadizam. Iako je biohemijski dokaz smanjene produkcije testosterona u starijoj dobi neupitan, kliničke implikacije (simptomi) nisu potpuno nedvojbene. Dijelom je uzrok u činjenici da neće nužno svaki muškarac razviti simptome hipogonadizma iako je razina testosterona smanjena, kao što je to očito u žena kada gube produkciju estrogena.

Dio simptoma nastaje i nevisno o promjenama količine testosterona dok u drugih, uprkos relativnom hipogonadizmu (smanjenje testosterona), nema prominentnih simptoma. Stoga i medicinska praksa nerijetko ignorira kasni simptomatski hipogonadizam kao priznati entitet pa on vrlo često ostaje neprepoznat.

Iako je globalna učestalost kasnog simptomatskog hipogonadizma još uvijek nepoznata smatra se da oko 30% muškaraca starijih od 40 godina zadovoljava dijagnostičke kriterije čime se otvaraju i terapijske mogućnosti za poboljšanje zdravlja i kvalitete života muškaraca srednje i starije životne dobi.

Dijagnoza

Klinička dijagnoza temelji se na dva kriterija: postojanju simptoma koji upućuju na stanje i biohemijskoj potvrdi manjka hormona.

Klinička dijagnoza se temelji na prepoznavanju simptoma koji mogu biti znak hipogonadizma. Testosteron ispoljava svoje učinke na više organskih sustava djelujući na endokrini, genitourinarni, lokomotorni, kardiovaskularni i središnji živčani sustav.

Tako se, kao posljedica hipogonadizma u starijih ljudi, mogu pojaviti osteoporoza, sarkopenija (gubitak mišićne mase) i smanjenje mišićne snage, redistribucija tjelesne mase u korist masnog tkiva, anemija, smanjenje libida i erektilna disfunkcija, smanjenje kognitivnih sposobnosti i poremećaji sna, sklonost naglim promjenama raspoloženja i depresiji. Simptomi koji najčešće muškarca motiviraju da se obrati urologu su smanjenje libida i erektilna disfunkcija te mikcijske tegobe.

Značajnu pomoć u smislu izbora rizične muške populacije omogućuju zdravstveni upitnici. Važno je reći kako niti jedan od upitnika ne zamjenjuje ispravnu anamnezu, pregled i vještinu ljekarske procjene jer navedeni simptomi mogu biti i posljedica drugih bolesti (npr. depresija, dijabetes i sl.). Stoga je neophodno dijagnozu temeljiti na dva kriterija istodobno - klinička slika i biohemijski dokaz hipogonadizma.

Upitnik

Jedan od najčešće primjenjivanih upitnika o simptomima andropauze donosimo Vam ovdje:

1. Imate li 50 godina ili više?
2. Imate li u posljednjih 6 mjeseci smanjeni libido (spolnu želju)?
3. Imate li teškoća sa slabijom erekcijom?
4. Osjećate li nedostatak mišićne snage ili izdržljivosti?
5. Jeste li primijetili smanjenje visine tijela?
6. Ne uživate u životu kao prije?
7. Jeste li često sumornog raspoloženja, zabrinuti ili tužni?
8. Osjećate li općenito nedostatak energije?
9. Više se ne bavite sportom jednako često kao prije?
10. Zaspite li često neposredno nakon večere?
11. Imate li bolove u zglobovima i mišićima?
12. Imate li iznenadne napade znojenja ili osjećaja vrućine?
13. Umorni ste a teško zaspite ili se rano budite?
14. Jeste li često napeti ili nervozni?
15. "Lako planete" i ne možete se obuzdati?

Ukoliko ste na 5 ili više pitanja odgovorili potvrdno vjerojatno zadovoljavate kriterije simptomatologije za kasni simptomatski hipogonadizam (andropauzu).

Ponovo je potrebno napomenuti kako za postavljenje te dijagnoze nužno moramo imati i biohemijski dokaz postojanja hipogonadizma!

Mogućnosti liječenja
Redovne kontrole urologa potrebne su nakon 3, 6 i 12 mjeseci od početka terapije.

Hormonska nadomjesna terapija testosteronom nije novost i koristi se od četrdesetih godina prošlog stoljeća u obliku intramuskularnih injekcija jednom mjesečno. Nedostatak takve terapije su oscilacije serumske koncentracije testosterona.

U posljednje vrijeme pojavio se depo-preparat koji se aplicira jednom u tri mjeseca pokazujući znatno manje oscilacije koncentracije uz jednaku djelotvornost . Pored toga postoje i oralni pripravci koje je, međutim, potrebno uzimati tri puta dnevno i to uz hranu s više masnoća što većina bolesnika ne prihvaća dobro.

Međutim, testosteronska nadomjesna terapija svakako nije posve bezopasan oblik liječenja simptoma kasnog hipogonadizma. Takvo liječenje apsolutno je kontraindicirano u bolesnika s karcinomom prostate ili rakom dojke u muškarca, znatno uvećanom prostatom i izraženim opstruktivnim simptomima mokrenja zbog benigne hiperplazije prostate, te znatno povišenim vrijednostima holesterola ili sniženjem lipoproteina male gustoće kao i u bolesnika s policitemijom.

Zaključak
Dopunska terapija testosteronom može značajno povećati tjelesne i mentalne sposobnosti muškarca sa znacima hipogonadizma i tako znatno utjecati na kvalitetu života u srednjoj i starijoj dobi.

Urolog ima jedinstveno mjesto u procjeni poteškoća i dijagnostici simptoma muškaraca srednje i starije generacije te indiciranju dopunske terapije kao i praćenju njezinih povoljnih učinaka kao i mogućih rizika.


(MOJEzdravlje)

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
 
Muški klimaks Andropauza
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Lifestyle :: Zdravlje i rekreacija :: Zdravlje :: Svaštara-
Forum(o)Bir: