Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Svijet astrologije u riječniku od A-E

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 77916
Godine : 168
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Svijet astrologije u riječniku od A-E   5/20/2010, 08:56

Ovaj rječnik može vam biti dragocjeni alat svaki put kad iznova otkrivate svijet astrologije. Jer kad jednom počnete, tome nema kraja, vjerujte nam.

AFLIKCIJA – neharmonični aspekt u nečijoj natalnoj karti. Aflikcijom se obično smatraju kvadrati (planete pod međusobnim kutom od 90 stupnjeva) i opozicija (180 stupnjeva), no uvijek treba gledati i o kojim se planetima radi. Općenito, kvadrati čine konflikt i stalno tjeraju osobu da ga rješava, pa je na neki način i pokreću, a popuštaju nakon i tokom 30-tih godina nečijeg života jer po primarnim direkcijama dolaze u trigon. Opozicije popuštaju tek nakon 60-tih godina života i zato djeluju većinu vremena, a tjeraju osobu da stalno balansira između suprotnih gledišta, da uvažava i druge, ali i da podnosi i uči kako isplivavati iz sukoba.

APLIKACIJA – ulazeći aspekt, tj. takva pozicija planeta koji svojim kretanjem ulazi u neki aspekt s drugim planetom. Obično brži planet aplicira sporiji. Ulazeći aspekti uvijek su jači od izlazećih.

ARAPSKE TOČKE – stupnjevi u krugu zodijaka do kojih se dolazi formulama. Kako su Arapi živjeli relativno blizu ekvatora i podjela astroloških kuća kod njih nije toliko funkcionalna, stvorili su cijeli sustav formula kojim su precizirali sva područja života. Ove točke obično pomažu astrolozima u slučajevima kad u nečijem horoskopu neka tema govori i „za“ i „protiv“, pa je potrebno vagati. Tad nam arapska točke iste teme znatno pomaže i precizira što će se zapravo dogoditi.

ASCENDENT – podznak. To je znak koji se u trenutku nečijeg rođenja uzdiže na istočnom horizontu. Izračunava se u stupanj i uz pomoć svih podataka nečijeg rođenja, a posebno je tu važno vrijeme rođenja. Obilježava osobu izvana, njene fizičke karakteristike i ponašanje.

ASPEKTI – kutovi koje između sebe čine planete u krugu od 360 stupnjeva zodijaka u nečijoj natalnoj karti. Npr. ako je Sunce na 2 stupnja Jarca, a Uran na 3 stupnja Djevice, radi se o kutu od 120 (još preciznije 121) stupanj, što predstavlja trigon. Orbis koji se tolerira kod aspekata obično iznosi plus, minus 5 stupnjeva, a za veće planete uzima se i do 7, čak i 8 stupnjeva. Znači ako je kut između Sunce i Urana čak 128, to je također trigon. Neki toleriraju čak i do 10 stupnjeva, ovisno o veličini planete i tome da li je aspekt ulazeći ili izlazeći.
GLAVNI ASPEKTI SU: KONJUKCIJA (0 stupnjeva), SEKSTIL (60 stupnjeva), KVADRAT (90 stupnjeva), TRIGON (120 stupnjeva) I OPOZICIJA (180 stupnjeva). Sekstili i trigoni su harmonični ili tradicionalno dobri aspekti koji osobi pomažu, dok su kvadrati i opozicije neharmonični aspekti koji osobi stvaraju konflikte, prepreke ili slično, ali joj i pomažu da se kroz to razvija. Konjukcija može biti i dobra i loša, ovisi o tome koje planete su u kombinaciji i u kakvim aspektima prema ev. drugim planetima. Npr. konjukcija Venere i Jupitera obično je vrlo dobra, dok je konjukcija Marsa i Satruna (ili Urana) vrlo izazovna, no sve to treba pažljivo sagledati u kontekstu cijele natalne karte. SPOREDNI ASPEKTI SU: Inkonjukcija (150 stupnjeva), plusekstil (30), polukvadrat (45), kvintil (72), bikvintil (144), a neki nabrajaju još (paralel, kvadrat i pol, etc). Nisu od posebnog značaja.

ASTROLOGIJA – znanost koja proučava kretanja i odnose nebeskih tijela i njihov utjecaj na život na zemlji. Od mnogih područja i usmjerenja, najpoznatija je ona grana astrologije koja proučava utjecaj neba na pojedinca, njegov karakter i životni put. Jer kako su planete stajale u trenutku nečijeg rođenja, takvu matricu je osoba dobila, a prema njoj i određene mogućnosti kroz život.

ASTRONOMIJA – znanost o svemiru koja proučava svemir kao takav.

BENEFIK – harmonični aspekt (60, 120). Negdje se tako nazivaju i tradicionalno dobri planeti (Venera, Jupiter, Sunce, Mjesec), no ovi nazivi za planete ne drže vodu, jer sve ovisi u kakvim su aspektima iste planete. Mogu one biti tradicionalno dobre, ali ako su u lošim aspektima, bit će i lošijih utjecaja.

BRZI PLANETI – Mjesec, Merkur, Venera, a po nekima i Mars i Sunce. Radi se o planetima koje se brže kreću i brže mijenjaju mjesta u krugu zodijaka.

CIKLUS PLANETE – vrijeme koje prođe dok neko nebesko tijelo obiđe cijeli krug od 360 stupnjeva zodijaka i vrati se na isto mjesto. Obično označava novu fazu energije planeta ili to da je osoba prošla prvi ciklus i svladala prve lekcije određenog nebeskog tijela. Npr. Mjesečev ciklus iznosi 28 dana, Sunčev 365, Marsov oko 2 godine, Jupiterov 12 godina (svake godine mijenja znak), Saturnov 29,5 godina, Uranov 84 godine, itd…

ČVOROVI – to su točke na kojim planete prelaze iz jedne nebeske hemisfere u drugu ili bolje rečeno to su mjesta presijecanja ekliptike. Najznačajniji su MJESEČEVI ČVOROVI, a povezuju se s KARMIČKIM PUTEM. Postoje JUŽNI MJESEČEV ČVOR (neki ga zovu i Zmajev rep) čije pozicija govori o tome otkud osoba dolazi, ukazuje ne njen razvoj iz prošlih života, te SJEVERNI MJESEČEV ČVOR (ili Zmajeva glava) koja pokazuje kako i gdje bi se osoba trebala usmjeriti u ovom životu a da bi se najbolje razvijala i bila sretnija.

DESCENDENT – točka nasuprot nečijeg ascendenta ili os 7. kuće horoskopa. Označava odnose s drugima. Istovremeno je to (suprotno ascendentu) stupanj u krugu zodijaka koji u trenutku nečijeg rođenja zalazi na zapadnom horizontu.

DETRIMENT – pozicija kad se planet nalazi na takvom stupnju (ili znaku) zodijaka na kojem ima teškoća da izrazi svoju pravu prirodu. Obično je to suprotan znak od znaka egzaltacije (ushićenja). Npr. Sunce je u Ovnu u egzaltaciji, a zato je u Vagi u detrimentu. Postoje najjače točke detrimenta ili pada, a to su: Sunce na 19 Vage, Mjesec na 3 Škorpiona, Merkur na 13 Riba, Venera na 27 Djevice, Mars na 28 Raka, Jupiter na 15 Jarca, Saturn na 20 Ovna, Uran na 11 Bika, Neptun na 21 Lava, Pluton na 3 Bika. Ako imate neku od navedenih pozicija, vaš planet se jako muči da se izrazi. Obratno od toga su egzaltacije.

DIREKCIJA – jedna od astroloških metoda predviđanja. Najpoznatije su PRIMARNE direkcije (kad se pomiče pozicija planeta ili osi kuće 1 stupanj za 1 godinu) i SEKUNDARNE (1 dan za 1 godinu).

DIREKTNO KRETANJE – kad se nebesko tijelo kreće uobičajeno, „normalno“, za razliku od retrogradnog hoda, kad „ide naopačke“, tj. „kao unatrag“.

DISPOZITOR – to je planet vladar ili vladalac znaka. Npr. vladar Ovna je Mars, Bika i Vage Venera, Blizanca i Djevice Merkur, Raka Mjesec, Lava Sunce, Škorpiona Pluton, Strijelca Jupiter, Jarca Saturn, Vodenjaka Uran, a Riba Neptun.

DOBA VODENJAKA – period koji slijedi nakon 2000-godišnjeg perioda Ribe s mogućom greškom od plus, minus 150 godina. Kako era Ribe prolazi, mnogi drže da smo sad na početku ere Vodenjaka kad bi se ljudi trebali sve više odmicati od riblje idolatrije i slijepe religioznosti, te okretati humanizmu, napretku, ali i određenoj revolucionarnosti koja je u prirodi Vodenjaka. Sve ovo povezano je s PRECESIJOM, tj. sporim procesom promjene pozicije zemljine osi.

DOMICIL – pozicija planeta gdje on najbolje izražava svoje osobine, a to je u znaku kojim vlada. Kad npr. netko ima Mars u Ovnu kažemo da je Mars u svom sjedištu, jer on vlada Ovnom i ispoljava svoju pravu prirodu, ili npr. kad je Saturn u Jarcu, ili Jupiter u Strijelcu, etc… Kad je u domicilu, planet je jači.

EFEMERIDE – precizne tablice s pozicijama planeta na nebu za svi pojedini dan. Dragocjen alat za astrologa.

EGZALTACIJA – stupnjevi u krugu zodijaka na kojim određene planete doživljavaju svoje ushićenje i ispoljavaju svoje najbolje osobine. Sunce je u ushićenju ili egzaltaciji na 19 stupnjeva Ovna, Mjesec na 3 Bika, Merkur na 13 Djevice, Venera na 27 Riba, Mars na 28 Jarca, Jupiter na 15 Raka, Saturn na 20 Vage, Uran na 11 Škorpiona, Neptun na 21 Vodenjaka, Pluton na 3 Škorpiona. Obratno od toga je detriment.

EGZIL – takva pozicija planeta kad se on nalazi u izgonu, a samim tim teže ispoljava svoje osobine, teže se izražava. To su pozicije obratne od sjedišta. Tako je Sunce u izgonu ili egzilu u Vodenjaku (jer je u sjedištu u Lavu), Mjesec je u izgonu u Jarcu, Merkur u Strijelcu i Ribama, Venera u Ovnu i Škorpionu, Saturn u Raku, Uran u Lavu, Neptun u Djevici, a Pluton u Biku.

EKLIPSA – pomrčina. Sunčeva se događa kad Mjesec prolazi između Sunce i Zemlje i svojom sjenom on zaklanja Sunce. Mjesečva se događa kad Zemlja prolazi između Sunca i Mjeseca i baca svoju sjenu na Mjesec. Zovu se još i solarna ili lunarna pomrčina, a u astrološkom smislu su značajne jer obično označavaju ili prekretnice (kraj jedne faze i početak nove) ili posebno osjetljive dane, pa ako nekom trenutna pomrčina padne na neku važnu točku iz njegove natalne karte, to svakako može prouzročiti određene događaje. Također ako je netko i rođen za vrijeme pomrčine, ovisno o kući gdje se ista zatekne, aspektima i ostalom, to također ima značaj. Isto je važno kad se pomrčina zatekne u solaru (godišnjem horoskopu) kad obično označava određenu životnu prekretnicu. U periodu od jedne tekuće godine na nebu se može dogoditi između dvije i sedam eklipsi. To su redovne pojave, no ovisno o pozicijama, osobi, natalanoj karti, za nekog mogu biti vrlo važne.

EKLIPTIKA – krug po kojem se Sunce naizgled giba oko Zemlje.

EKVIDISTANC – jedna od metoda predviđanja i analize za astrologe. To su centralne točke (u krugu zodijaka) na kojim se sastaju planete (po „prosjeku“). Npr. ako vam je Sunce na 0 stupnjeva Ovna, a Mjesec na 0 stupnjeva Bika, onda je točka ekvidistanca između Sunca i Mjeseca na 15 stupnjeva Ovna. Znači uzme se razmak između dvije planete i podijeli sa dva, te odbroji od prve i tako nađe njihov „prosjek“, tj. središnje mjestu (točka ekvidistanca). Tradicionalno su ga razvili njemački astrolozi, a posebno je koristan u uspoređivanju horoskopa kad se radi KOMPOZIT horoskop, pa se računaju svi ekvidistanci svih srodnih planeta i kuća. Npr. nečije Sunce i Sunce druge osobe, pa Mjeseci, pa osi 1.-vih kuća i tako sve. Dobije se kompozit koji gotovo nepogrešivo pokazuje u kojim će se područjima života osobe naći (ili se neće naći u temi koju možda žele, nego u nečem drugom).

ELEMENTI – vatra, zemlja, zrak i voda. Prema njima razlikujemo vatrene znakove (Ovan, Lav, Strijelac), zemljane (Bik, Djevica, Jarac), zračne (Blizanac, Vaga, Vodenjak), i vodene (Rak, Škorpion, Ribe).

ELEVACIJA – pokazuje koliko se visoko nalazi planet u odnosu na horizont. Astrološki to znači koliko je blizu vrhu horoskopa ili Zenitu, tj. osi 10. kuće horoskopa.

ELONGACIJA – prividna kutna udaljenost planeta od Sunca. Unutrašnji planeti (oni između Sunca i Zemlje) ne mogu daleko odstupati od Sunca: Merkur najviše do 28 stupnjeva, a Venera do 48. To znači ako netko npr. ima Sunce u Ovnu, Merkur može od njega odstupati samo do 28 stupnjeva, znači može biti samo u Ovnu ili u susjednim znacima, dok Venera može ići do 48, znači po dva znaka još sa svake strane. Svi drugi planeti mogu odstupati od Sunca od 0 do 180 stupnjeva, što znači da se mogu zateći bilo gdje u krugu zodijaka, a da bi to znali, potrebni su Efemeridi.

ERA ASTROLOŠKA – vidi PRECESIJA. izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 77916
Godine : 168
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Svijet astrologije u riječniku od A-E   5/20/2010, 08:57

SVIJET ASTROLOGIJE U RJEČNIKU F-K
FAZE MJESECA – kao nebesko tijelo koje stalno mijenja svoj položaj, Mjesec se sa Zemlje uvijek vidi drukčije. Najupečatljivije su njegove faze: Mlađak (to je zapravo konjukcija Sunca i Mjeseca), Prva četvrt (to je zapravo kvadrat Sunca i Mjeseca kad je Mjesec „ispred“ Sunca), Pun Mjesec ili Uštap (to je zapravo opozicija Sunca i Mjeseca), te Posljednja četvrt (to je kvadrat Sunca i Mjeseca kad je Mjesec „iza“ Sunca). Mjesec raste od Mlađaka do Uštapa, a pada od Uštapa do Mlađaka. Kad Mjesec raste, raste i količina tekućina u tijelu, dok je u slučaju njegova pada obratno. U astrološkom smislu Mlađak, tj. konjukcija Sunca i Mjeseca, potencira značaj polja i znaka u kom se zatekne, može donijeti glavobolje, mučinu ili probleme s vidom ukoliko je konjukcija u nekom izazovnom aspektu s još nekom planetom. Kvadrati Sunca i Mjeseca mogu donijeti lakše probleme s vidom i nesklad između fizičkog i emocionalnog dijela ličnosti u mladosti, pa ima onih koji to teže proživljavaju (ako imaju u kombinaciji uz to povezan još neki nezgodan aspekt), dok opozicija redovno donosi preispitivanja muško-ženskih odnosa i ovisno o drugim aspektima, sklonost da se isti dovedu u pitanje, a također je moguć i konflikt između emotivne strane ličnosti (Mjesec) i ega (Sunce). Ukoliko Mlađak ili Uštap pada u konjukciju s mjesečevom čvorovima, dobiva se pomrčina (Sunčeva ili Mjesečeva, ovisno o položaju) i ljudi rođeni s takvom pozicijom redovno svojim životom donose snažne promjene kako drugima, tako i sebi.

FIKSNE KUĆE – kuće koje su ekvivalenti fiksnim znacima, a to su druga, peta, osma i jedanaesta.

FIKSNI ZNAKOVI – 2.,5.,8. i 11. po redu, a to su Bik, Lav, Škorpion i Vodenjak. Radi se o zajedničkoj osobini stabilnosti, a kao drugi znaci u nizu kvadranata (prvi iniciraju, drugi stabiliziraju, a treći dovršavaju, pa onda opet ispočetka), oni predstavljaju postojanost.

GODIŠNJI HOROSKOP – vidi SOLARNI HOROSKOP

GRANUĆI ZNAK – znak u koji pada nečiji ascendent (podznak), to je onaj koji se diže na istočnom horizontu u trenutku nečijeg rođenja.

HARMONIČNI ASPEKTI – vidi ASPEKTI

HIRON – planetiod smješten između Saturn i Urana, a neki mu astrolozi pridaju značaj i osobine Saturna i Urana (kombinacija mudrosti i nezavisnosti). Postoje tablice s njegovim izračunatim položajima u kojim možete vidjeti u kom vam je znaku smješten. Neki ga zovu i Chiron.

HORIZONT – u astrološkom smislu to je linija koja povezuje Ascendent i Descendent, znači os između 1. i 7. kuće natalne karte, odnosno označava smjer istok-zapad.

HOROSKOP – karta neba u trenutku nečijeg rođenja i s mjesta gdje je rođen. U doslovnom prijevodu znači „prikaz satova, vremena“.

HYLEG – životodavni planet ili točka u natalnoj karti, a uglavnom se njim smatra Sunce, potom Mjesec, te Ascendent.

IMUM COELI – vrh 4. kuće, „dno“ horoskopa, točka suprotna Zenitu u nečijoj natalnoj karti. Drugi naziv je Nadir, a obično označava prapočela, korijenje, početak i kraj života.

INDIJSKA ASTROLOGIJA – stara i vrlo cijenjena disciplina u Indiji. U njoj se natalna krata prikazuje u obliku kvadrata, a osnova joj je Mjesec, za razliku od zapdne astrologije gdje je u središtu interesa Sunce.

IZGON – pozicija planeta u kom je on u egzilu, tj. na mjestu suprotnom od njegova sjedišta. Tako je npr. Sunce u izgonu u Vodenjaku (jer je u sjedištu u Lavu kojim vlada), Mjesec je u izgonu u Jarcu, Merkur u Strijelcu i Ribama, Venera u Ovnu i Škoripionu, Saturn u Raku, Uran u Lavu, Neptun u Djevici, Pluton u Biku. Planete u izgonu se ne osjećaju ugodno i teže ispoljavaju svoju prirodu.

IZLAZEĆI ASPEKT – vidi SEPARACIJA

IZOLIRANI PLANET – planet bez aspekata u nečijoj natalnoj karti. Jedni tvrde da se u tom slučaju još više ispoljava, drugi da je zanemaren, no u svakom slučaju, njegove osobine (ili osobine područja kojim on vlada) nisu dobro povezane s ostalim temama života, pa na neki način kod osobe djeluje poput satelita i jedino s drugim ljudima u kombinaciji (koji svojim drugim planetama stvaraju aspekte s tim planetom i na taj ga način aktiviraju i provociraju) on zaživi.

KARDINALNI ZNACI – prvi znaci u nizu u kvadrantima, to su oni kojim započinju godišnja doba, tj. 1., 4., 7. i 12., odnosno Ovan, Rak, Vaga i Jarac. Ujedno su to i osjećajni znaci, a daju osobinu pokretanja stvari, pa su ovo ljudi koji uvijek iniciraju stvari uz veliko nadahnuće i entuzijazam.

KARMA – to je zapravo zakon uzroka i posljedice. Što si u prošlom životu posijao, sada ćeš žeti. Osnovni pravac karmičkog puta u natalnoj karti može se očitati uz pomoć pozicija MJESEČVIH ČVOROVA, te retrogradnih planeta.

KINESKI HOROSKOP – bazira se na legendi o 12 životinja koje su došle Budi, pa je tako svaka godina u znaku jednog od tih znakova (Štakor, Bivol, Tigar, Zec/Mačka, Zmaj, Zmija, Konj, Koza, Mjamun, Pijetao, Pas, Svinja). Poklapa se s kretanjem Jupitera koji također ima 12-godišnji ciklus.

KOMBUSTO – planet koji je u bliskoj konjukciji sa Suncem (do 8 stupnjeva razlike ili i manje). Za njega se kaže da je „spaljen“ od Sunca, pa se teže ispoljava. No ima i astrologa koji se ne slažu s ovom teorijom, nego to tumače baš suprotno, tj. da je isti udružen sa Suncem još jači.

KOMPOZIT – jedna od metoda analize dvaju horoskopa, a bazira se na EKVIDISTANC sistemu. Uzima se točna sredina istih pozicija i stvara „nova“ natalna karta, na neki način presjek za dvije osobe. Znači stupanj na kom je Sunce jedne osobe i stupanj na kom je Sunce druge osobe, pa se izračuna srednje mjesto u krugu Zodijaka za „zajedničko“ Sunce. Npr. 5 Ovna i 5 Blizanca, naći će se na 5 Bika. Ako su npr. dvije iste točke ne udaljenosti od 180, računa se na onu stranu koja je bliža, tj. kraća (npr. 1,2 Ovna i 1,4 Vage, onda će evkdistanc te točke ipak biti na 1 i nešto Jarca, jer je to bliže). Tako se izračunaju sve točke iz dva horoskopa (iste planete, iste osi polja, znači npr. os 2. polja jedne osobe, i os 2. polja druge, podznaci, Zeniti, čvorovi, sve) i dobije se „nova“ natalna karta, prosjek za dvoje, tj. KOMPOZIT. Ona gotovo nepogrešivo pokazuje u kom će se području života i kojim temama dvije osobe naći. Npr. ako je naglašena 5. i 7. „zajednička“ kuća radi se o ljubavi i mogućem braku, ako je 6. ili 10., radi se o odličnim poslovnim mogućnostima suradnje, ako je sve raspršeno, osobe će se baviti svime pomalo, ako je 3. ili 9. putovat će, etc. Dakako da je za odnos dviju osoba osim kompozita potrebno pogledati i sinastriju, tj. usporedne aspekte, kako bismo imali potpunu sliku, no kompozit gotovo nepogrešivo pokazuje teme u kojim bi se osobe mogle naći.

KONCEPT HOROSKOP – raspored planeta na nebu u trenutku nečijeg začeća. Obično se nagađa, a neki na osnovu njega predviđaju spol i osobine budućeg djeteta.

KONFIGURACIJA PLANETA – prepoznatljivi gometrijski likovi koje tvori više planeta u aspektima i koje se lako vizualno uočavaju u nečijoj natalnoj karti. Najpoznatije su T-KVADRAT (dvije planete u opoziciji, a obje u kvadratu s trećom – kad se ispoljava aspekt, u njega se odmah uključuje i onaj treći planet i sve obično djeluje zajedno), VELIKI KVADRAT ili KRIŽ (četri planeta povezana kvadratima tvore križ – napeta kombinacija koju je dobro dublje proanalizirati, može dati pečat karaketra osobi), STELIJ ili STELLIUM (konjukcija tri ili više planeta – jako mjesto u horoskopu, osoba je usmjerena na područje gdje se stelij nalazi ili je to polje jedno od dominantnijih), JOD (dva planeta u sekstilu i oba u inkonjukciji (150 stupnjeva) s trećim – opet sve djeluje zajedno, sekstil se fino ispoljava, no planet ili točka koja je u inkonjukciji treba se prilagođavati), VELIKI TRIGON (bar tri planeta u trigonu s drugima, zapravo se radi o skladnom trokutu koji se ispoljava kao zaštita i povoljnost u svakom pogledu). Postoje još i ZMAJ (kombinacija velikog trigona i jedne opozicije unutar njega), BUMERANG (to je jod u kom planet koji prima inkonjukciju ima još i jednu opozciju), VELIKI SEKSTIL (šest sekstila u kombinaciji), te MISTIČNI KVADRAT (dva trigona, dva sekstila i dvije opozicije između 4 planete).

KONJUKCIJA – vidi ASPEKTI

KRUG SREĆE – najpoznatija arapska točka. Formula za nju je Ascendent + Mjesec – Sunce. Znači ako imate 360 stupnjeva u krugu Zodijaka, odredite pozicije, izračunajte i ono što dobijate odbrojite od 0 stupnjeva na stranu od Ovna prema Ribi. Ukoliko vam je rezultat veći od 360 ili je u minusu, korigirajte ga oduzimajući ili dodajući 360, te opet rezultat odbrojte od 0 stupnjeva. Tamo gdje padne krug sreće, čovjek doživljava svoje najintimnije ispunjenje.

KUĆE – dvanaest podijeljenih područja u natalnoj karti koja označavaju i pokrivaju gotovo sve segmente života. Zovu se i POLJA. Pojednostavljeno rečeno, 1. kuća predstavlja ličnost, vanjski izgled, 2. imovinu, 3. komunikacije, rodbinu, 4. dom, majku, 5. djecu, mladnačke ljubavi, zabavu, 6. službu, zdravlje, 7. brak, 8. promjene, podršku drugih, 9. viša shvaćanja, dalja putovanja, 10. status i karijeru, oca osobe, 11. prijatelje, 12.skrivene stvari, podsvijest.

KULMINACIJA – pozicija planeta u natalnoj karti koji je na navišoj točki neba, a to je onaj koji je najbliži Zenitu (MC-u) horoskopa. Zovu ga još i kulminantni planet. On je točka na „i“, i na neki način zaokružuje sliku o nekom.

KUTNE ILI UGAONE KUĆE – kuće koje startaju od kutnih pozicija podjele polja (os Ascendenta, Nadira, Descendenta i Zenita). To su 1., 4., 7. i 10. Planete koje se u njima zateknu mogu djelovati još jače.

KVADRAT – vidi ASPEKTI

izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
 
Svijet astrologije u riječniku od A-E
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Lifestyle :: Horoskop i numerologija :: Astrologija-
Forum(o)Bir: