Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Tetraktis

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostPostajNaslov: Tetraktis   2010-05-05, 00:37

Ugaoni kamen u istoriji numerologije je Pitagora, jedan od najvecih
mislilaca, matematcara, filozofa, mistika, astrologa i astronoma Starog
Sveta…Pitagorino ucenje je i dan danas jedna od najvecih tajni, a sigurno je da su sva okultna ucenja na Zapadu izasla iz njegove mistike…

Pitagora je imao veze sa indijskim ucenjem o karmi, Darmi i reinkarnaciji, jer je i sam govorio da tezi oslobodjenju od tocka radjanja, vecnog dolazenja i odlazenja. Ovaj je mistik izvrsio veliki uticaj na Platona, Aristotela i noviju evropsku misao. Osnovna zamisao Pitagorinog ucenja je da se Tajna Univezuma jedino moze dokuciti preko brojeva i formi. Cetiri elementa: vatra, voda, vazduh i zemlja cine Svetu Cetvorostrukost ili Tetraktis. Pitagorejci su tetraktisu upucivali sledecu molitvu:


Blagoslovi nas, o Uzviseni broju!
Ti koji si stvorio bogove i ljude.
O sveti , blagi Tetraktise!
Ti koji odgonetas sustastvo svega
Ti koji si izvor i utociste
Zivotne iskre u tusta promena,
Ucini da spoznamo tajne Vaseljene.


Pitagora i njegovi ucenici postulirali su deset osnovnih oprecnosti:


- parno i neparno
- ograniceno i neograniceno
- jedno i mnostvo
- desno i levo
- musko i zensko
- nepomicno i pokretljivo
- pravo i krivo
- svetlo i tama
- simetricno i nesimetricno


Smatrali su da je Vaseljena zasnovana na ovih deset suprotnosti, te da se iz toga zacinje najlepsa harmonija. Zavisnost zvuka o duzini strune pri jednakoj zategnutosti takode je otkrice pitagorejaca.

Tako 2:1 daje oktavu, 3:2 petinu, a 4:3 cetvrtinu. Ovo ih je vodilo ideji da iza svih stvari stoje brojevi. Oni su, nadalje, smatrali da su brojevi
elementi svih stvari pa i samog Kosmosa, koji je za njih bio muzicki
instrument ciji su skalu odredivali brojevi.

Pitagorejci su parne brojeve smatrali deljivim, kratkovekim, zenskim i ovozemaljskim, a neparne nedeljivim, muskim i nebeskim. Svaki broj su vezivali za neki ljudski atribut. Tako broj 1 oznacava razum, postojanost, moc samosvest, 2- misljenje, dilemu, 3- dogovor, sklad, ravnotezu, 4-pravednost (buduci da tvori savrsen cetvoraougao), 5 - brak (kao jedinstvo pravog muskog i pravog senskog broja). Po Pitagorejcima, sve znane stvari imaju broj, jer bez broja nije moguce ni znanje ni spoznaja. Od najranijih dana, kada je numerologija pustila korene, ova disiplina se veoma razvila te se stoga ovde iznose primeri okultnog i magisjkog znacenja brojeva.

OKULTNA ZNACENJA BROJEVA

Okultni Apeks (0)
Na pocetku i na kraju svega je 0, Okultni Apex , ono sto u sebi sadrzi sve
zakone, sve vibracije, svekoliko postojanje, ono sto se svemu vraca. Nula
je beskrajna, nedokuciva, vecna. U njoj nastaje i skoncava zivot.

Broj 1
Po ucenju okultista, kako istocnih tako i zapadnih, ovaj broj je simbol Kosmosa, ali i jedan od bozijih atributa. Jedan predstavlja Boga, bozansko sustastvo i bozansku energiju. Ovaj broj uvek daje sebe, bilo da se deli ili mnozi sa sobom samim.

Broj 2
Prema Pitagorejcima, to je materjalni princip, emanacija fizickog, zemaljskog sveta. Drugi dan drugog meseca u godini bio je posvecen Plutonu, bogu podzemnog, senovitog carstva. Zapadni hermetisti smatrali su da je 2 u znaku davola odnosno Satanino nacelo.

Broj 3
Okultisti veruju da je 3 savrsen broj, jer sadrzi u sebi pocelo, srediste i svrsetak. Nadalje, hriscanski su mistici brojem tri predstavljali Sveto Trojstvo: Otac, Sin i Sveti Duh. Po indijskoj mitologiji, Svet je u znaku triju bogova: Brama, Siva i Visnu, odnosno: bog tvorac, bog odrzavatelj i bog unistitelj. Nesto slicno je i u grckoj (rimskoj) tradiciji. Jupiter vlada Nebom, Neptun morem, a Pluton paklom, podzemnim svetom. Zevs ili Jupiter drzi tri baklje, Neptun trozubac, a Pluton troglavog psa.

Broj 4
Cetiri je broj slova (glasova) u mnogim jezicima, u imenu za Boga: Lord (Gospod, na engleskom), Deus (lat.), Dieu (fr), Adat (asirski), Godt (hol.), Gott (nem.), soru (persijski), godh (dan.) kao i na grckom, egipatskom, hebrejskom, sanskritu. Nadalje, cetiri su strane Sveta, cetiri godisnja doba.

Broj 5
Pet je simbol covekovog jedinstva sa Kosmosom. Na astralnom nivou ispoljava se kao pentragam. Veliki misticni broj, jer je jednak zbiru broja 2, prvog parnog broja i broja 3, prvog medu neparnim brojevima. Sve moci Prirode se sadze u brojevima od 1 do 5, sve tajne bozanske i tvoracke. Jedan je jedinstven, dva raznolikost, tri je njihov spoj (sastav,
ravnoteza), cetiri bozanska pravda, a pet sadrzi sva tvoracka nacela u Kosmosu.

Broj 6
Mistici smatraju da je 6 savrsen broj sam po sebi; ne samo stoga sto je Bog stvorio Svet za sest dana, vec i po tome sto predstavlja ravnotezu u mikro i makrokosmosu. Ovaj broj je jednak zbiru svojih polovina i zbiru svojih trecina.

Broj 7
Sedam se smatra svetim brojem, jer je sedam dana u stvaranju Sveta, sedam dana u nedelji, sedam mesecevih mena. Nadalje, sedam je u znaku magije; u narodnim pricama i bajkama cesto se pominju sedam gora i sedam mora.

Broj 8
Ovo je broj blazdnstva u Jevan|elju po Mateju, a takode i predstavlja suprotnost. Podeljen sa vlastitom polovinom daje 2, simbol materijalnog, odnosno zemaljskog sveta.

Broj 9
Mistican broj, sto je u stvari broj 3 pomnozen sa samim sobom. Savrsenstvo ili potpunost, jedinstvo duhovnog i materjalnog, nebeskog i zemaljskog, muskog i zenskog, toplog i hladnog, mekog i tvrdog, svetla i tame. Po okultistima i teosofima, 9 je broj besmrtnosti, bozanske duse.


Izvor
[Vrh] Go down
Aor
Početnik
Početnik


Capricorn Horse
Broj postova : 15
Godine : 27
Datum registracije : 16.01.2011

PostajNaslov: Re: Tetraktis   2011-01-17, 17:35

Nisu samo ovi brojevi "ključni".
Bitni su i brojevi 10 (kompletnost), 12 (12 frekvencija fizičkog svijeta), broj 13 (12 frekvencija plus jedna koja sve objedinjuje), broj 19 (sveti broj za muslimane,btw), broj 22 (kao 22 puta na Drvu života), 33 (zbroj dimenzija plus broj puteva kroz njih), broj 42, broj 144 (kvadrat broja 12), dalje ima 66 (u islamskom misticizmu, broj koji se dobije zbrajanjem cifara iz imena Allah) i 666 (suprotno općem mišljenju, nemaju nužno zao predznak. broj 342 također... broj 1000... 000...
svaki broj ustvari mijenja jedno slovo (ideju stvaranja, princip, ili naprosto slovo, nećete pogriješiti ni ovako ni onako),i tako tvori određene rečenice, pojmove, logaritme, algoritme života, geometrijske figure i sav ostali svijet... recimo, u svakom je broju sadržan broj 1, što je slika vjerovanja da je Bog, Jedno, u svačemu, i da smo zapravo svi Jedno.

broj 2 može predstavljati dvojnost (ali u svakom biću i svakoj mogućoj i nemogućoj stvari-muški i ženski princip), dva polariteta, plus i minus, električno i magnetično, toplo i hladno, kreacija, destrukcija... mudrost kako to izbalansirati i prevazići, pa i mir. kao i u svakom polaritetu, u broju 2 dolazi do kretanja, pomicanja stvari s mjesta, stvaranju procjepa iz kojeg se rađa svako kretanje.
o brojevima bi se moglo nadugo i naširoko, broj 3 npr predstavlja jako jako puno svari, može predstavljati 3 razine svijesti u čovjeku (svijest, podsvijest, supersvijest), tri tijela koje čovjek ima (fizičko, astralno i mentalno), tzv. alhemijsko vjenčanje muškog i ženskog principa, vrhovne tri sephire na drvu života...
broj 5, recimo, predstavlja 4 elementa + peti element, etar, i stoga pentagram predstavlja sliku mikrokosmosa. 4 elementa + peti koji pokreće (btw po redu ide Vatra, voda, zemlja, pa onda zrak)

[Vrh] Go down
 
Tetraktis
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Ostalo :: Arhiva-
Forum(o)Bir: