| | | Zaljubljeni u dvije osobe | |
| |
| Autor/ica | Poruka |
|---|
Ary VIP legenda foruma

Broj postova: 19662 Godine: 31 Lokacija: Sisak Datum registracije: 16.04.2009
 | Naslov: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 9:01 | |
| Život s više partnera u našoj kulturi nije uobičajen. Istina je da ljudsko srce ima mjesta za više od jedne osobe, samo je pitanje da li je po pitanju partnerske seksualne ljubavi to dopušteno i moralno opravdano. Seksologinja sa Sveučilišta Washington u Seattleu Dr. Pepper Schwartz objašnjava kako mi zapravo možemo voljeti više od jedne osobe, ali ne želimo. Strah nas je!
Ako nešto ne štima u vezi ili braku, u većini slučajeva ljudi se boje nešto promijeniti, navika zna biti ugodna stvar. Onda se dogodi "susret" sa osobom koja u nama budi trnce i tople osjećaje. Prepustimo se i toj osobi, s kojom također dođe do ljubavi. Zabluda je da je odnos s "drugom" osobom uvijek samo seksualne naravi, može također biti emocionalne i psihičke.
U koga se zaljubljujemo
"Kad se zaljube u nekog drugog, obično se zaljube u nekog tko je točan duplikat osobe s kojom jesu, a obično ih zanimaju dodatne kvalitete koje im nedostaju kod njihovih partnera", kaže dr. Schwartz.
Moralisti će na to gledati kao na sebično ponašanje, osobe koja je nezasitna i bezobzirna. Ipak, teško je živjeti bez važne stvari koja vam fali u vezi, te kad ju vidite samo okrenuti leđa. Lakše reći, nego učiniti.
Dok se to ne dogodi, mislimo kako nema šanse da ikada ikog volimo kao odabranika-cu svog srca. Nezamislivo nam je da želimo poljubiti nekog drugog, ipak ljubav ipak ima svoje planove.
Zavaravanje ili neodlučnost
Andrija (30) već je šest godina u vezi sa dvije žene. Sa svojom sada ženom Sandrom (29). Rano su počeli i on ju i dalje voli. Ipak tvrdi da ju je oženio, jer misli da ona to zaslužuje. S Majom (26) je šest godina i oni su "noćni" i "vikend" ljubavnici. Andrija je uspio Maji objasniti da se mora oženiti, ali da i nju jako voli. Njegova je tvrdnja da ima pola srca i pola mozga za jednu, a pola za drugu i da bi se bez ijedne od njih osjećao nezadovoljan. Njih dvije pristaju na to, Sandra je dobila brak, ali noćima se pita gdje je Andrija, dok je Maja odlučila biti s njim dok joj ne naiđe netko bolji. Ipak, i sama priznaje da se toliko navikla na njegove dodire, da nema potrebe za drugim muškarcem.
Dr. Schwartz objašnjava kako je voljeti jednu, dvije ili više osoba u našoj prirodi. "Možda ste vi baš ona vrst osobe koja NIKADA ne bi mogla voljeti jednu osobu pa nađite dvoje ljudi koji vas mogu i žele dijeliti te se prestanite zavaravati i posvetite se objema osobama", objašnjava Schwartz.
she.hr |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 13:52 | |
| mislim da to ne postoji.. bar je tako kod mene... samo se jedna osoba može voljeti, ostale mogu biti samo simpatije ili neka vrsta privržnosti prema nekom.... bar ta ljubav prema partneru.... mada postoji mnogo vrsta ljubavi... brat sestra, roditelji, prijatelji... al baš ta prema partneru može biti samo jedna... a to što tražimo drugu osobu, ili navodno volimo.. to je zato jer nam nešto fali kod te osobe pa to nastojimo zadovoljiti na drugoj strani i pokušavamo spojiti dvije ne spojive stvari u životu.. po meni je to glupo i mislim da to ne postoji, baš u pravom smislu te riječi... |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 14:04 | |
| Mislim da je moguće sad sve ovisi kojom dozom ljubavi prema te dvije osobe,al mislim da je moguće,teško uskladivo,moralno upitno,al jbg-a ljubav je to.  |
|  | | D_DoLL Aktivni član

Broj postova: 401 Godine: 22 Datum registracije: 18.11.2008
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 15:36 | |
| Naravno da je moguće. Je li to pošteno prema tim osobama? Nije. Je li moralno? Nije. Naprotiv. Ali moguće je. Pogotovo ako si s nekim u braku ili vezi godinama, i voliš tu osobu... i upoznaš nekog novog i zaljubiš se, i nećeš paralelno s tim zaboraviti onu "prvu" osobu. Tako da, više nije ništa za iznenaditi se. I ne treba osuđivati nekoga, pogotovo ako nisi bio i sam u takvoj situaciji. |
|  | | Blizanka Administratorica

Broj postova: 70623 Godine: 161 Datum registracije: 21.01.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 15:41 | |
| ne znam......kad volis jedno ..kako biti s drugim...volim i nema mjesta za drugo _________________ Zvijezde izvan tebe su lijepe, ali one nisu nesto u poredjenju sa ljubavlju. Ljubav je najsjajnija zvijezda, ona je sunce. Ljubav je dusa tvog svijeta, njegov izvor. Nadji je i podijeli sa drugima.
Osho Rajneesh
Carpe diem - citati, lijepe misli, poezija
|
|  | | musko72 Početnik

Broj postova: 12 Godine: 38 Datum registracije: 28.09.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 15:53 | |
| ma samo nek je veselo jednom se zivi  |
|  | | Kikica VIP legenda foruma

Broj postova: 46279 Godine: 33 Datum registracije: 04.03.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 16:18 | |
| | danira_d_doll je napisao/la: | Naravno da je moguće. Je li to pošteno prema tim osobama? Nije. Je li moralno? Nije. Naprotiv. Ali moguće je. Pogotovo ako si s nekim u braku ili vezi godinama, i voliš tu osobu... i upoznaš nekog novog i zaljubiš se, i nećeš paralelno s tim zaboraviti onu "prvu" osobu. Tako da, više nije ništa za iznenaditi se. I ne treba osuđivati nekoga, pogotovo ako nisi bio i sam u takvoj situaciji. |
Zanimljivo..jel ti sigurno imaš samo 19 godina... Može se dogoditi da se zaljubiš u dvoje ljudi, zašto ne..možeš ih i voljeti oboje...i što onda..  |
|  | | D_DoLL Aktivni član

Broj postova: 401 Godine: 22 Datum registracije: 18.11.2008
 | |  | | Ary VIP legenda foruma

Broj postova: 19662 Godine: 31 Lokacija: Sisak Datum registracije: 16.04.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe uto 29 ruj 2009 - 21:58 | |
| | danira_d_doll je napisao/la: | Naravno da je moguće. Je li to pošteno prema tim osobama? Nije. Je li moralno? Nije. Naprotiv. Ali moguće je. Pogotovo ako si s nekim u braku ili vezi godinama, i voliš tu osobu... i upoznaš nekog novog i zaljubiš se, i nećeš paralelno s tim zaboraviti onu "prvu" osobu. Tako da, više nije ništa za iznenaditi se. I ne treba osuđivati nekoga, pogotovo ako nisi bio i sam u takvoj situaciji. | Potpisujem  |
|  | | ajmeivana VIP član

Broj postova: 5247 Godine: 30 Datum registracije: 09.03.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe sri 30 ruj 2009 - 18:24 | |
| moguće mislim...nisam imala iskustva s tim |
|  | | Rokerka VIP član

Broj postova: 4347 Godine: 15 Lokacija: Nedođija ^^ Datum registracije: 31.12.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe sub 2 sij 2010 - 9:05 | |
| "Kad se zaljube u nekog drugog, obično se zaljube u nekog tko je točan duplikat osobe s kojom jesu, a obično ih zanimaju dodatne kvalitete koje im nedostaju kod njihovih partnera"
Apsolutno netacno, bar u mom slucaju. Decko u kog sam megagigastvarnoonakobas zaljubljena pije, pusi (probao da ostavi, pa odustao), bavi se repom, neozbiljan je, los u skoli, zanimljiv,duhovit, lep...  A ovaj drugi za koga bi se odma sad udala da me pita ne pije, ne pusi, ima svoj posao i svoj dinar, ne zavisi od drugih, kulturan je, duhovit, prelep, ima karakter (kad nesto odluci onda to i uradi, ne odustaje),brzo plane... I sad, pitate se vi (a i ja) sta je mene uopste privuklo na prvoj osobi, kad je ova druga apsolutno predivna.....nemam pojma ni sama...  |
|  | | californiamen VIP član

Broj postova: 2524 Godine: 111 Datum registracije: 17.11.2009
 | |  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe pon 4 sij 2010 - 1:20 | |
| zaljubit se mozes u sve i svasta i u vise osoba naravno, ali istinski zavolit...? U to ne vjerujem! |
|  | | californiamen VIP član

Broj postova: 2524 Godine: 111 Datum registracije: 17.11.2009
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe pon 4 sij 2010 - 15:09 | |
| | Passion je napisao/la: | zaljubit se mozes u sve i svasta i u vise osoba naravno, ali istinski zavolit...? U to ne vjerujem! |

http://pl.wikipedia.org/wiki/Poliamoria http://www.rotten.com/library/sex/polyamory/ _________ Poliamorija - je još uvijek toliko društveno neprihvatljiva da nemamo za nju ni svima razumljivo ime. To je možda zato što su varijacije u orijentaciji odnosa percipirane većom prijetnjom za uspostavljeni društveni poredak, nego varijacije u seksualnoj orijentaciji. ( D.M.Anapol, Poliamorija – nova ljubav bez granica) ____
Ne znam.. Meni su te teze o poliamoriji jako zanimljive i imaju solidnu logičku potku u argumentaciji.. Ako želiš ( i ako se netko još želi priključiti raspravi o ovome? ) možemo razmišljati..zajedno? Meni se čini prilično prihvatljiva teza o "zastarjelosti" naših odnosa u svijetlu modrernog društva - odnosno, zastarjelosti institucija koje "na životu" održavaju upravo takve odnose..
Autorica knjige koju sam spomenuo u postu prije navidi cijelu lepezu drugačijih definiranja odnosa i uloga.. Na početku djela uspostavlja nova i provokativna - pojmovna određenja:
Definicije:
Partner: primarni prijatelj Ljubavnik: prijatelj, platonski ili seksualni. Ljubavnik je u osnovi bilo tko u našem životu do koga nam je stalo, koga cijenimo i tko nam je prijatelj. Otvoreni odnos: radikalno drugačiji, redefinirani odnos izvan status quo, u kojem partneri ohrabruju neukalupljene načine ljubavi dok su istovremeno ozbiljno predani svom primarnom partneru/partnerima, prijateljima i ljubavnicima. U teoriji, otvoreni odnosi zahtijevaju nehijerarhijski oblik ljubavi. Monogamija: seksualan, romantičan ili bilo kakav odnos koji podrazumijeva isključivo dvoje ljudi. Ljubomora: zahtijevanje potpune predanosti bez razloga, sumnjičenje „suparnika“ ili onih za koje se vjeruje da imaju prednost, nepovjerljivo držanje na oku. Vođenje ljubavi – voljeti: bilo što i sve što iskreno osjećaš, uključujući snošaj, rukovanje, ljubljenje, ljubavna pisma, pomirenje, sado-mazo, umjetnost, glazbu, masturbaciju, fetiše, fantazije, telefonske pozive, topao zagrljaj, što god ti odgovara,od čega se osjećaš dobro, nema ograničenja. Izazivam da izbrojiš načine na koje možeš samostalno voditi ljubav s planetom, ili sobom, ili svojim najboljim prijateljem, ili novim ljubavnikom. Pravilo: obostrani dogovor, razumijevanje ili odluka. ______
Evo, mislim da je važno uspostaviti pojmovnik - da možemo dalje komentirati?  |
|  | | Gost Gost
 | Naslov: Re: Zaljubljeni u dvije osobe pon 4 sij 2010 - 23:06 | |
| te definicije bi sad trebalo nac u jednoj osobi... osim pojma "otvoreni odnos", jer za mene licno to ne ide. E onda imamo ljubav...onda smo dobrovoljno monogami. U biti to svi i trazimo, patimo za time, a najgore je dok nam je to sve pred nosom a ne vidimo. |
|  | | | | Zaljubljeni u dvije osobe | |
|
Similar topics |  |
|
| | Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| | Online | Ukupno je: 338 korisnika/ca online; 4 registriranih, 0 skrivenih i 334 gostiju. :: 2 Bots Goran, Otelo, plazmica i kremic, RiječankaNajviąe korisnika/ca istovremeno online bilo je: 421, dana pon 21 svi 2012 - 21:05. |
| Statistics | Registriranih korisnika/ca: 4049. Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: Lenaaaa.
Ukupno postova: 757428. in 15515 subjects
|
| Top posting users this month | |
| Top posting users this week | |
| Misao dana |  |
| Marketing |  |
| Najbolji vicevi | | Dijeli Jadranka Kosor letke po Zagrebu i sretne cigu…
-Jeste li vi HDZ-ovac?
-Ne, ja sam sitni lopov! |
| Carpe diem blog |  |
|