Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)

Prethodna tema Sljedeća tema Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 78153
Godine : 167
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   2015-04-04, 00:05

Mladi i sočni listovi ubrani tijekom proljeća pripremaju se kao špinat (često uz dodatak listova koprive), koriste se kao ukusan dodatak salatama, umacima, varivima, juhama, jelima od ribe i mesa. Od njih se pripremaju sirni namazi, omleti, rižota, okruglice sa sirom i njoke, popećci. Dodaju se u nadjev za pite, palačinke i jastučiće od tijesta. Lukovice se mogu kiseliti, a nezreli trodjelni plodovi, ubrani početkom ljeta, koriste se kao pikantan začin i često se nazivaju “kapare medvjeđeg luka”. Cvjetovi služe kao dekoracija, a cvjetni pupoljci se također mogu kiseliti.

Ukiseljene lukovice

Sastojci: 150 g opranih i očišćenih lukovica, 100 g octa, 1 žličica sjemena bijele gorušice, 0,5 cm sitno nasjeckanog korijena svježeg đumbira, malo soli (1 žličica) i šećera.

Priprema: Zakuhati ocat sa začinima, dodati lukovice i kuhati par minuta. Lukovice izvaditi, slagati u ugrijanu, steriliziranu staklenku i zaliti octom. Zatvoriti i ostaviti stajati 3 tjedna da se sastojci prožmu.

Krem juha od listova

Krem juha od medvjeđeg lukaSastojci: 2-3 šake medvjeđeg luka, 1 glavica crvenog luka, 2 krumpira, 2 žlice ulja, 0,75-1 L povrtnog temeljca (ili vode), sol, papar i vrhnje po želji.

Priprema: Opranim listovima odstraniti peteljke i narezati ih na rezance. Krumpir oguliti i narezati na kockice. Na zagrijanom ulju pirjati crveni luk, dodati mu medvjeđi luk i krumpir te zaliti temeljcem da povrće bude prekriveno. Kuhati na laganoj vatri dok povrće ne omekša (20- 30 minuta) i izmiksati štapnim mikserom. Vratiti na vatru, dodati temeljac do željene gustoće i začiniti solju i paprom po ukusu. Po želji dodati i vrhnje.

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 78153
Godine : 167
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   2015-04-04, 00:06

Pesto od srijemuša

Sastojci: 150 g listova medvjeđeg luka narezanih na rezance, 100 mL maslinovog ulja, 50 g pinjola (ili oraha ili sjemenki suncokreta), 50 g parmezana ili nekog drugog sira.

Priprema: U blenderu dobro izmiksati maslinovo ulje i srijemuš, a zatim smanjiti brzinu i dodati sir i pinjole. Ostaviti sat, dva stajati da se sastojci prožmu. U hladnjaku se može čuvati i nekoliko dana. Koristiti kao premaz na sendvičima, dodatak tjestenini, nadjev za kiflice ili palačinke, dodatak uz riblja i mesna jela.




_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 78153
Godine : 167
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   2015-04-04, 00:44

Pita od prhkog tijesta s medvjeđim lukom

Sastojci za prhko tijesto: 250 g oštrog brašna, 125 g maslaca, 100 g svježeg sira, ½ žličice praška za pecivo,1 jaje, ½ žličice soli.

Priprema: Od sastojaka umijesiti tijesto, oblikovati ga u lopticu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak najmanje pola sata. Tanko ga razvaljajti i obložiti njime kalup premazan maslacem. Tijesto na dnu kalupa na nekoliko mjesta izbosti vilicom i peći 15 minuta na 180-200ºC.

Sastojci za nadjev: 150-200 g sitno isjeckanih listova medvjeđeg luka, 100 g dimljene slanine, 275 g svježeg sira, 250 g vrhnja, 2 jaja, malo maslaca, sol i papar po ukusu.

Priprema nadjeva: Na maslacu lagano propirjajti listove medvjeđeg luka i dodati slaninu izrezanu na kockice. U ohlađeno umiješati sir, razmućena jaja, vrhnje i začiniti po ukusu. Na polupečeno tijesto izliti nadjev i sve zajedno peći još oko 30 minuta, tj. dok nadjev ne očvrsne.


_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 78153
Godine : 167
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   2015-04-04, 00:46

Zeleni njoki

Sastojci: 700 g kuhanih, propasiranih krumpira, 250 g brašna, 1 veće jaje, 1 vezica medvjeđeg luka (oko 150 g), 1 žlica maslaca ili masti, malo soli.

Priprema: Krumpire skuhati u ljusci, oguliti i još vruće propasirati ili izribati. Listove srijemuša prokuhati, dobro ocijediti i usitniti. Od svih sastojaka umijesiti mekano tijesto i razdijeliti ga u tri dijela. Radnu površinu pobrašniti i od svakog dijela oblikovati kobasicu debljine palca. Rezati svakih 2-3 cm njoke i oblikovati ih tako da se njima prođe preko ribeža ili vilice. Stavljati ih u zasoljenu kipuću vodu i kuhati dok ne isplivaju (dvije do tri minute). Servirati uz ribani parmezan, umak od rajčice ili kao prilog uz gulaš, pašticadu i sl.


_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 78153
Godine : 167
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Re: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   2015-04-04, 00:46

Medvjeđa salata (nije za medvjede)

Sastojci: 230 g crvenog graha (iz limenke), 285 g kukuruza šećerca (iz limenke), oveća vezica medvjeđeg luka

Dresing: 180 g jogurta (1 čaša), pola žličice soli, pola žličice papra, 1 dL maslinovog ulja, 2-3 žličice limunova soka (ili vinskog octa.

Priprema: Srijemuš oprati i sitno nasjeckati. Grah i kukuruz ocijediti od tekućine u kojoj su konzervirani pa isprati u cjediljki pod mlazom vode. Staviti sve u veću zdjelu. Za dresing sve sastojke mutilicom sjediniti. Preliti preko salate i nježno promiješati.


_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
http://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Sponsored content




PostajNaslov: Re: Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)   

[Vrh] Go down
 
Medvjeđi luk u kuhinji (recepti)
Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Planet Zemlja :: Svijet bilja :: Samoniklo bilje, recepti i pripravci-
Forum(o)Bir: