Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 POdešavanje instaliranog windows xp-a sa drajverima

Go down 
Autor/icaPoruka
mobile
VIP član
mobile

Male
Virgo Horse
Broj postova : 17464
Godine : 28
Datum registracije : 23.04.2011

PostajNaslov: POdešavanje instaliranog windows xp-a sa drajverima   12/21/2011, 10:26

Podešavanje instaliranog sistema i instalacija upravljačkih programa (drajvera)

- SIstem je instaliran, ali još uvek računar nije spreman za upotrebu. Prva stvar koja se mora uraditi da bi sve radilo kako treba je da se instaliraju upravljački programi – drajveri. U pitanju su programi koji dolaze uz delove računara (hardver) i koji služe da ih povežu sa operativnim sistemom, da bi radili kako treba. Prilikom kupovine računara uz određene komponente dobijaju se i cd-ovi koji su ustvari ti drajveri. Najbitniji su drajveri od matične ploče, grafičke kartice, kao i dodatnih komponenti (zvučne kartice, TV kartice, modema…). Windows poseduje određene drajvere u sebi i instalira ih za vreme instalacije sistema, ukoliko „prepozna“ pojedinu komponentu. Za komponente koje nisu prepoznate obavezna je instalacija drajvera jer u protivnom komponenta neće raditi kako treba ili uopšte (rezolucija će biti mala, nema zvuka, interneta…).

- Prvi drajveri koji se instaliraju su drajveri za matičnu ploču. Treba obratiti pažnju da se odabere cd sa drajverima za XP, jer su isti različiti za različite operativne sisteme. Ubacimo cd sa drajverima i sačekamo da se pokrene autorun. Kod nekih proizvoda postoji opcija da se instaliraju svi drajveri odjednom, a ukoliko te opcije nema, krene se redom dok se ne instaliraju svi. Instalacija se uglavnom svodi na „next-next“ uz obavezno restartovanje računara skoro posle svake instalacije. Kada završimo sa instalacijom drajvera matične ploče, ubacujemo i instaliramo redom drajvere od ostalih komponenata; grafičke kartice, modema, TV kartice, bluetooth-a… za svaku komponentu uz koju je dobijen cd sa drajverima.

- Da bismo se uverili da su svi drajveri instalirani, proveravamo to na sledeći način: Desnim klikom na ikonicu My Computer otvaramo „Properties“, odakle odaberemo „Hardware“, pa „Device manager“. Otvara se prozor u kojem su izlistane sve komponente koje se nalaze u kućištu računara ili su kablom spojene na njega. Ukoliko nema nepoznatih (unknown) komonenata sa ikonicama u obliku žutog upitnika, za sve komponente su instalirani odgovarajući drajveri i sve radi kako bi trebalo. Ponekad se desi da se uništi ili izgubi cd sa drajverima. Tada je jedini lek odlazak preko interneta na sajt proizvođača i preuzimanje drajvera sa interneta. Za pojedine komponente, naročito grafičke kartice, vrlo često izlaze novije verzije drajvera, pa je preporučljivo da se ne instaliraju originalni drajveri sa cd-a već preuzeti najnoviju verziju sa interneta i nju instalirati. Ovo je bitno zbog novijih igrica koje su se u međuvremenu pojavile.


idemo prislonite strelu na my computer desni click i propertis zatim idete device menager
- Sada možemo da podesimo osnovne stvari vezane za sistem. Posle instaliranja drajvera i restarta računara, možemo prvo da podesimo rezoluciju. Desnim klikom bilo gde na desktop, odaberemo „Properties“, pa „Settings“. Ovde podesimo rezoluciju monitora koja nam odgovara. Ukoliko iz tog prozora otvorimo karticu „Advanced“, dobijemo mogućnost podešavanja osveženja (refresh rate), koja se treba postaviti na najveću vrednost koju podržava monitor i koja se može odabrati iz menija. Kada primenimo nova podešavanja sa „Apply“ i „OK“ i budemo zadovoljni rezultatom, možda će biti potrebno razvući sliku do ivica ekrana na monitoru ukoliko koristmo CRT, ili kliknuti na „Auto“ ukoliko koristimo LCD monitor.sada sledeći koraci na prazan desktop desni click propertis odaberemo karticu settings a zatim na advanced podesite vaš monitor na 85 hertz pritisnite ok a zatim apply i ok


- Sada ćemo da otvorimo „Control Panel“ iz menija „Start“. Otvorićemo „Date and Time“ i tu ćemo podesiti vremensku zonu i posle toga vreme i datum ukoliko je potrebno.

kliknete na sat otvoriće će vam se prozor odaberite karticu time zone i podesite vaš računar u kojoj se zoni nalazite i čekirajte automatsko prebacivanje zimskog i letnjeg vremenaPod „Regional and Language Options“ ćemo podesiti lokalna podešavanja na naše podneblje. Zatim ćemo u kartici „Languages“ odabrati „Details“ i uz pomoć „Add“ dodati podršku za latinicu i ćirilicu, da bismo mogli kucati u dokumentima naša slova (čćđđšžћчшпсћђљњ).

odite u start control panel odaberite ikonu regionale and leguage options kliknite na karticu leguage i onda na dugme detalis kada ste to uradili kliknite na dugme add i izaberite koja slova hoćete mi smo u srpskom području nama treba šđžćč kada ste to uradili odite na dugme apply i ok napustite sve prozore nakon toga ako želite pisati sa tim jezikom što ste podesili morate ga čekirati a kako u donjem desnom uglu monitora tačnije kod sata imate dugme en a treba ga staviti na primer na sr i onda dobivate ščćžđ


- U „mouse“ i „Keyboard“ možemo podesiti miša i tastaturu kako nam odgovara. „Network Connections“ služi za kreiranje nove dial-up konekcije ako koristimo modem (uz pomoć „Create a new connection“) i za podešavanje „Local Area Connection“ ukoliko pravimo lokalnu mrežu ili koristimo kablovski ili ADSL internet. „Automatic Updates“ služi za preuzimanja unapređenja za Windows sa Microsoftovog sajta. Može da se podesi na automatski rad, da nas samo obavesti kada postoje unapređenja ili da servis bude isključen.

to ćemo uraditi tako što ćemo stisnuti start control panel windows freewale i staviti na isključeno i pritisnuti okUnapređenja uglavnom čine zakrpe sistema zarad pouzdanijeg rada, bolje bezbednosti i instalacije novijih verzija određenih sistemskih alata. Ovo može da bude korisno, s tim da je korišćenje ovog servisa omogućeno samo korisnicima legalnog Windowsa XP.
[Vrh] Go down
 
POdešavanje instaliranog windows xp-a sa drajverima
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Tehnologija :: Informatička tehnologija :: Software, operativni sustavi, hardware, programiranje-
Forum(o)Bir: