Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Kako nam univerzum donosi sreću

Go down 
Autor/icaPoruka
Blizanka
Administratorica
Administratorica
avatar

Female
Gemini Broj postova : 77916
Godine : 168
Datum registracije : 21.01.2009

PostajNaslov: Kako nam univerzum donosi sreću   10/11/2011, 22:31

Da moramo paziti šta želimo, uči nas mit o kralju Midi koji je poželeo da se sve što dotakne pretvori u zlato, pa je skoro umro od gladi i žeđi pošto se sva hrana i voda zaista i pretvarala u zlato dodirom.Ako ste čitali knjigu „Tajna“ ili „Zakon privlačenja“ ili gledali film „Tajna“, mogli ste steći utisak da istorija počinje od Amerike i da je Tajnu čovečanstvu obelodanio tandem Abraham–Hiks. Međutim, takvo razumevanje stvarnosti da Nebo ispunjava naše želje utkano je u duhovne tradicije svih naroda i vera sveta. To ste sigurno mogli i sami zapaziti kada ste nekada celim bićem stvarali nešto (umetničko delo, gradili kuću, otvarali firmu i sl.), da vam se činilo kao da vam ceo Univerzum pomaže da poduhvat uspe. Tajna je u tome što nije bilo „kao“ da vam univerzum pomaže nego vam jeste pomagao.

Među najstarijim zapisima čovečanstva, u indijskim vedama od pre tri hiljade godina, rečeno je da „postaneš ono što misliš“. Sveta knjiga Sika („Šri Guru Grant Sahib“) kaže: „Kakva je tvoja svesnost, takav je tvoj put“. U Bibliji ima mnogo mesta koja kazuju da mišljenjem i verom možete menjati Stvarnost:

„Imajte vjeru Božju; jer vam zaista kažem: ako ko reče gori ovoj: digni se i baci se u more, i ne posumnja u srcu svojemu, nego uzveruje da će biti kao što govori: biće mu štogod reče.“ (Jevanđelje po Marku 11:23).

A kako nam to i zašto Univerzum (Milost, Nebo, Bog, Stvarnost...) pomaže u ispunjavanju želja i snova? Pa zato što u suštini našeg Bića – mi jesmo Univerzum (jesmo „Luča mikrokozma“).

„Carstvo je Božje unutra u vama.“ (Jevanđelje po Luki, 17:21)

I zato ako Boga ne nađete u sebi, drugde ga nećete naći. To je lepo predstavljeno u konceptu Braman–Atman, gde je Braman svet, a Atman njegov odblesak u nama. Stvarnost je okean, a mi smo talas koji je uvek (i kada nastaje i dok traje i kada nestaje) deo tog okeana, znali to ili ne, hteli to ili ne. A kada smo već kod talasa, upravo energija talasa misli – talasna dužina (frekvencija) – jeste način kojim smo vezani sa svim što jeste. Stvarnost je mreža energija različitih frekvencija (N. Tesla: „Materija je ’smrznuta’ energija“), a mi smo njen suštinski deo, jer je Svest osnova Univerzuma. Svest je Matrix.

Poimanje da nam Univerzum ispunjava želje ušlo je u bajke i mitove. Sećamo se svi Aladinove lampe i Duha koji stalno govori: „Gospodaru, reci svoju želju“, ili mita o kralju Midi. U Indiji odvajkada decu uče da anđeli stalno lete nebom i neprestano ispunjavaju naše želje i da zato moramo paziti šta mislimo i želimo da nam se ne bi ispunilo nešto ružno („Misli pozitivno“, rekli bismo na Zapadu i poverovali da smo to mi izmislili). Stvarnost i nema neku unapred programiranu sadržinu nego je mi ispunjavamo svojim mislima i željama. A da moramo paziti šta želimo, uči nas mit o kralju Midi, koji je poželeo da se sve što dotakne pretvori u zlato, pa je skoro umro od gladi i žeđi pošto se sva hrana i voda zaista i pretvarala u zlato dodirom.

Prvo želim da vam kažem da vam za najsigurniji način nikakva posebna tehnika nije ni potrebna da bi se postigao uspeh i ostvarili snovi i sreća. Da je, zapravo, dovoljno da se potpuno prepustite Toku da vam bira i put i način („Neka bude volja Tvoja“). Okretanje sebi, vraćanje u sedište Bića, traganje za unutrašnjim mirom, zaustavljanje u sadašnjem trenutku (meditacijom, molitvom, igrom, pesmom, stvaralaštvom), prosvetljenje, spasenje – sve su to samo različite reči i imena za put koji vodi Blaženstvu. Stanju u kome direktno vidimo Bićem bez posredstva uma, u kome i spoljni svet i sebe posmatramo kao gledaoci pozorišnu predstavu. Stanju u kome imamo misli i emocije, ali one više nemaju snagu, već ostanu samo prazne ljušture; postojanju u kome takođe reagujemo, ali vidimo, kao svedoci, sebe u reakciji (više nismo s njom poistovećeni). To Blaženstvo donosi vam sreću u kojoj se sve postavlja na svoje mesto („sneg pada i svaka pahuljica leže tačno na svoje mesto“). Ako se umu i učini da je nešto nepovoljno, svedok u vama zna da um ne razume šta je dobro a šta ne i taj tihi posmatrač zna da je sve savršeno.
Ego je samo zamka
Ovaj pristup je i najlakši i najteži; najlakši jer ne treba da radite ništa. Vi ste već prosvetljeni, blaženi i srećni. Više vam nisu potrebna nikakva učenja, knjige, tehnike, rituali, posebni postupci, vere i zaveti. Nije potrebno da ništa više dodajete, već da oduzimate. Treba samo da dopustite da se desi, da se s potpunim poverenjem prepustite onome što (već) JESTE. Zna Otac vaš nebeski šta vama treba i pre nego što molite.

Istovremeno, taj je put i najteži; naš ego, naša iluzija o nama – ličnost (grčki: persona, prosopon, προσωπον, znači „maska“ kao i u slovenskim jezicima: ličnost, ličina, maska) – šapuće nam da ništa od toga nije tačno, da su to sve gluposti (verovatno mnogima od vas sugeriše baš ovoga časa) i da se vi držite svoje „zdrave pameti“. Tu je zamka! Ego zna da je prosvetljenje njegova smrt. „Moramo umreti da bismo živeli“ (Korinćanima 1, 15:36) – ego mora umreti da bismo mi (najzad) živeli. Ali ego to ne da, traži garancije.

Znate, na severu Indije hvataju ptice tako što između dva drveta vežu kanap, a na sredini uvežu jedan štapić koji se slobodno vrti. Kada ptica sleti na taj štapić, budući da nema oslonac, on se pomeri i ptica se prepadne da će pasti (sic!), pa se grčevito uhvati za taj štap i visi naglavačke. Posle nekoliko sati, lovac mirno došeta, uhvati pticu i stavi je u kavez. Ptica je samo trebalo da pusti štap za koji se držala. Tada bi kratko padala i potom bi ponovo poletela. Ovako, završila je u kavezu. Tako se, dragi moji, mi držimo ega i umesto slobode (života večnog), nađemo – kavez. Potrebno je samo da se pustimo. Jedan od mojih prvih pacijenata u antistres terapiji, inače neuropsihijatar, reče mi kako stalno sanja da se drži za neko uže koje se ne drži ni za šta. Pusti, my dear, pusti – to je rešenje koje smo vežbali.

Svojim učenicima joge kao ilustraciju izmislio sam „nebesku menjačnicu“ koja nas stalno poziva da priđemo i damo tu krivotvorenu novčanicu (ličnost), u zamenu za koju ćemo dobiti pravu novčanicu (Biće), ali mi ne damo. Em smo zavoleli svoj falsifikat, em ne verujemo da prava novčanica zaista i postoji. Eto, to je put u „Carstvo nebesko na zemlji“.

Jogi Fabijan


izvor

_________________
Ono sto MOGU ne mora da znači i da HOĆU,
ali ono što HOĆU uvijek znači da MOGU
ellaMarigo


[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/pages/Carpe-diem-citati-lijepe-misli-poe
Goran
Administrator
Administrator
avatar

Male
Cancer Rooster
Broj postova : 87726
Godine : 37
Lokacija : Bjelovar
Datum registracije : 24.09.2008

PostajNaslov: Re: Kako nam univerzum donosi sreću   10/14/2011, 19:51

Ovaj tekst je pun istina. Čitao sam Tajnu i Moć, odlične knjige! Nije badava zapisano u Bibliji, tražite i dati će vam se! Smile

_________________
Na Rubu Znanosti: David Icke - Pozadina ratova, financijske krize i ostalih svjetskih zbivanja
Take a moment every day to appreciate your most precious gift. It did not have to be, but we were given the gift of life. Honor that gift by living beautifully and by giving back a little beauty as we go along the way. Life wants nothing more than to be appreciated and fully enjoyed.
[Vrh] Go down
https://www.facebook.com/CarpeDiemCitatiMisliPoezija
 
Kako nam univerzum donosi sreću
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Društvo i zabava :: Psihologija i osobni razvoj :: Psihologija općenito :: Pozitivna psihologija-
Forum(o)Bir: