Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Visoki predstavnik da ode, a sa njim i bonska ovlašćenja

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostPostajNaslov: Visoki predstavnik da ode, a sa njim i bonska ovlašćenja   2011-02-14, 13:14

Datum: 13.02.2011 21:00
Autor: Željka Domazet


SARAJEVO - Zatvaranje OHR-a i predaja odgovornosti domaćim vlastima najvažniji je zadatak BiH, a sa odlaskom visokog predstavnika moraju da nestanu i bonska ovlašćenja, koja su mu bila na raspolaganju, izjavio je juče u Sarajevu ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.

Poslije zatvaranja OHR-a nema nikakve priče oko prenošenja bonskih ovlašćenja bilo kome. Ona se moraju ukinuti odmah. Za predaju bonskih ovlašćenja bilo kome nema nikakvih pravnih argumenata. To nije samo stav Rusije, već o tome postoji razumijevanje i u Savjetu za primjenu mira (PIC) - rekao je Bocan-Harčenko, koji je bio gost na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", na kojoj je govorio o temi "Ruska diplomatija na Balkanu i u BiH".
Naglasio je da je stav Rusije da prije korišćenja bonskih ovlašćenja treba pružiti šansu političkom dogovoru predstavnika BiH.
Praksa je pokazala da korišćenje bonskih ovlašćenja ne doprinosi rješenjima. Bonska ovlašćenja samo stvaraju dodatnu krizu i napetosti. Najbolji primjer novog pristupa problemima je rješenje pitanja snabdijevanja Brčkog električnom energijom. Bonska ovlašćenja, koja su bila iskorištena 2009. godine u tom slučaju nisu doprinijela rješavanju pitanja, već je napredak postignut poslije političkih kompromisa - kazao je Bocan-Harčenko.
Ruski ambasador je kazao da je došlo vrijeme za promjenu načina djelovanja međunarodne zajednice u BiH i da to jasno poručuje i Brisel.
- Sada nema smisla uplitanje međunarodne zajednice u rješavanje svih pitanja u BiH. To stvara smetnju razvoju i entiteta i BiH kao države - kazao je Bocan-Harčenko.
Pojasnio je da sve dok postoji međunarodna zajednica i radi umjesto domaćih institucija i političara niko neće željeti da preuzme odgovornost za budućnost zemlje.
- Dosadašnja politika međunarodne zajednice je za vlasti BiH bila pogodna, jer im je bilo jednostavnije da ih zamijeni visoki predstavnik i da u tom začaranom krugu niko ne osjeća odgovornost. Dok postoji OHR nema odgovornosti i stiče se utisak da političari i institucije nemaju mogućnost da donose odluke. Međunarodna zajednica zbog toga mora da napravi odlučan korak i ukine ovaj začarani krug - kazao je Bocan-Harčenko i izrazio nadu da će vlast na nivou BiH biti brzo formirana, kako bi ispunila uslove za zatvaranje OHR-a.
On je istakao da je interes Rusije da BiH napreduje i da otvori više prilika za razvoj bilateralnih odnosa i saradnje, posebno u sferi ekonomije, navodeći kao primjer saradnju sa RS u naftnoj industriji.
Na pitanje učesnika sesije kako komentariše izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da RS i Srbija treba da čine jedinstven privredni, kulturni i duhovni prostor i da će raditi na ostvarenju tog cilja, Bocan-Harčenko je rekao da svako svačiju izjavu može da tumači na svoj način, ali da u toj izjavi ne vidi ništa sporno.
- Nemam osjećaj da tu postoji nekakav pokušaj potkopavanja BiH. Jedinstven prostor je Balkan i mnogo aktivnosti na učvršćivanju tog jedinstva preduzimaju i predsjednici Srbije i Hrvatske. Prirodno je da RS i Srbija imaju dodatne mogućnosti za razvoj i saradnju, ali ne na uštrb BiH. Dobri odnosi RS i Srbije mogu doprinijeti poboljšanju situacije u BiH i regionu - kazao je Bocan-Harčenko.
Na opasku učesnika sesije da Rusija tretira RS kao državu ruski ambasador je rekao da ti stavovi nemaju uporišta.
- Ako postoji konkretan primjer za to volio bih da znam kada, gdje i u kojoj sferi je zabilježen. Rusija sa RS ima aktivnu saradnju. Nismo zadovoljni saradnjom sa FBiH, iako bismo voljeli da imamo isti odnos kao i sa RS. RS je dio BiH, a ponekada se neki ponašaju kao da ona to nije - kazao je Bocan-Harčenko.
Govoreći o Dejtonskom sporazumu Bocan-Harčenko je rekao da je to važan ugovor i da je njegova uloga jasna i pozitivna.
- I danas Dejtonski sporazum odigrava ulogu ravnoteže i kompromisa. Dejton nije dogma i promjene su moguće, ali samo na osnovu domaćih inicijativa i domaćeg dijaloga. Rusija se protivi bilo kakvim pokušajima nametanja novih rješenja u BiH i nametanja rješenja nove države - kazao je Bocan-Harčenko.

Srebrenica

Bocan-Harčenko je istakao da je Srebrenica velika tragedija, ali da ne treba zanemarivati i druge tragedije.
- Mi želimo tačne ocjene istorijskih događaja radi budućnosti i normalizacije prilika u BiH. Ne bi bilo dobro izdvajati Srebrenicu kao da drugih tragedija nije bilo. Tražimo od svih i od međunarodne zajednice da posveti pažnju i drugim tragedijama koje su se dešavale tokom ratnih sukoba u BiH - kazao je Bocan-Harčenko.

Kosovo

Ruski ambasador je rekao da Rusija ne priznaje niti će priznati nezavisnost Kosova.
- Postoji Rezolucija UN koja je osnov i temelj rješavanja statusa Kosova. Mi smo zauzeli stav na osnovu toga i tu nema nikakvih promjena - kazao je Bocan-Harčenko.

izvor
[Vrh] Go down
 
Visoki predstavnik da ode, a sa njim i bonska ovlašćenja
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Najnovije aktualnosti :: Bosna i Hercegovina :: Politika-
Forum(o)Bir: