Relax forum
Registriraj se i relaxiraj sa nama


Zabava, druženje i diskusije u opuštenoj atmosferi
 
Početna stranicaFAQRegistracijaLogin

Share | 
 

 Smanjenje troškova dobar primjer svima

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
GostPostajNaslov: Smanjenje troškova dobar primjer svima   2011-02-05, 11:07

Datum: 04.02.2011 21:00

Autor: V. Kulaga, V. Štrbac

BANjALUKA - Odluka Vlade Republike Srpske da ukine plaćanje računa za mobilne telefone i reprezentaciju i da ograniči upotrebu službenih automobila donijeće znatne uštede u budžetu RS, a to je i dobar primjer kako treba da rade i ostale institucije u BiH, smatraju ekonomisti i zvaničnici RS.

Od četvrtka je svim zaposlenim u Vladi RS, budžetskim korisnicima, vanbudžetskim fondovima i javnim preduzećima ukinuto plaćanje računa za mobilne telefone iz budžeta RS i zabranjeno korišćenje službenih automobila poslije radnog vremena. Osim toga naloženo im je da obavezno podnose izvještaje da li se ove odluke poštuju. Donesena je i odluka o ukidanju reprezentacije iz koje su izuzeti samo rukovodni organi.
Potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kazao je "Glasu Srpske" da su ove odluke sasvim na mjestu.
- Ministri i svi zaposleni u Vladi RS treba da dijele sudbinu društva u cjelini i da se smanjuje svaka moguća privilegija koja je postojala - rekao je Kasipović.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica rekao je za "Glas Srpske" da odluka Vlade RS predstavlja pozitivan primjer da se može štedjeti.
Mislim da će ova odluka naići na dobar prijem kod stanovnika i treba da bude primjer kako treba da se radi u mnogim oblastima - istakao je Vukmirica i dodao da nije iznenađen što je baš Vlada RS "povukla pravi potez u ovoj oblasti".
I prethodni saziv Vlade je, prema njegovom mišljenju, imao značajne poteze u onim oblastima koje imaju razvojnu komponentu.
- Vlada RS veoma je aktivna i to treba u svakom slučaju podržati i pozdraviti - zaključio je Vukmirica.
U Vladi RS u petak nisu mogli da preciziraju koliko će se novca u budžetu uštedjeti zahvaljujući preduzetim mjerama, kao ni to koliko je novca do sada trošeno na ove namjene, jer se podaci još obrađuju.
Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora RS iz 2009. godine troškovi Ministarstva prosvjete i kulture za mobilne telefone iznosili su 17.706 KM. Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS je za komunalne i komunikacione usluge potrošilo oko 43.000 maraka, a porodice, omladine i sporta RS nešto više od 37.000 maraka. Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS na mobilne i fiksne telefone potrošilo je 90.796 KM.
Revizori su utvrdili da je tokom 2009. godine Ministarstvo zdravlja za plaćanje računa za mobilne telefone potrošilo 24.599, a Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite 13.841 marku. U revizorskom izvještaju za Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS za 2009. godinu, navodi se da je rješenjem ministra od 9. avgusta 2007. godine ograničena visina troškova računa za mobilne telefone, pa su 2009. godine u tu svrhu izdvojene 16.303 marke.
U revizorskom izvještaju za 2009. godinu o poslovanju Narodne skupštine RS evidentirani su troškovi reprezentacije u iznosu od 136.292, a troškovi telefonskih i poštanskih usluga u iznosu od 80.951 KM.
Zanimljivo je da je Vlada RS donijela mjere štednje iako su troškovi u institucijama RS mnogo manji u poređenju sa institucijama BiH koje još ne najavljuju smanjenje troškova. U izvještaju Ministarstva finansija i trezora BiH navodi se da su za telefonske i poštanske usluge u prvih devet mjeseci prošle godine institucije BiH potrošile 7,8 miliona maraka. Najviše su potrošili Uprava za indirektno oporezivanje - 1,83 miliona i Ministarstvo inostranih poslova BiH - 1,18 miliona KM.
Selman

Ministar pravde RS Džerard Selman istakao je poslije sjednice Vlade RS u četvrtak da za ministre ove odluke nisu sporne.
- Uočeno je da u pojedinim upravnim organizacijama postoje određene nepravilne upotrebe automobila i zato smo se opredijelili za ovakav način, ali i zbog ušteda - rekao je Selman


izvor
[Vrh] Go down
 
Smanjenje troškova dobar primjer svima
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Relax forum :: Najnovije aktualnosti :: Bosna i Hercegovina :: Politika-
Forum(o)Bir: